0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Cosmina Dobrota, de pe scenele din București, în „rolul” de profesor al Cursului de Actorie DallesGO

Cosmina Dobrota, de pe scenele din București, în „rolul” de profesor al Cursului de Actorie DallesGO

Cosmina se descrie ca fiind „optimistă, chiar idealistă, curioasă și etern îndrăgostită de profunzimea sufletului omenesc”. A început să construiască zilnic la visul ei încă de când avea 16 ani, iar cu determinare și răbdare, a ajuns unde și-a propus. Acum, are oportunitatea de a-și mai împlini încă o dorință, aceea de a-i îndruma pe alții pe drumul către lumina reflectoarelor. Actoria este un domeniu care nu se potrivește oricui, însă care poate deveni sursa principală de bucurie și satisfacție pentru aceia care își doresc.

DallesGO: De cât timp profesați?

Cosmina Dobrota: Am jucat prima dată  într-un spectacol de teatru alături de actori profesioniști la 16 ani, pe scena teatrului Fanny Tardini din Galați.

DallesGO: Când v-ați gândit pentru prima oară la actorie?

Cosmina Dobrota: Cred că în clasa a X-a, când eram la liceu.

DallesGO: De ce actorie și nu altă profesie „serioasă”, după cum ar spune societatea românească?

Cosmina Dobrota: Pentru că aveam nevoie de un spațiu în care să simt ca sunt eu însămi. Iar profesia de actriță e cât se poate de serioasă, contrar unor păreri care astăzi par tare… prăfuite.

DallesGO: Descrieți puțin parcursul profesional pe care l-ați avut.

Cosmina Dobrota: Am început cu școala de arte, am continuat cu facultatea, apoi m-am angajat în teatru. La Teatrul Excelsior, mai precis. De-a lungul timpului, când am simțit nevoia de un refresh, am participat la diferite workshopuri, conduse de traineri din România și din străinătate.

DallesGO: V-ați simțit vreodată judecată pentru alegerea profesională făcută?

Cosmina Dobrota: Cu riscul de a suna puțin înfumurată, nu pot spune că m-a interesat foarte mult părerea celorlalți. Îmi iubesc profesia, a fost alegerea mea și nu am nici un dubiu ca am făcut cea mai bună alegere pentru mine. Restul e… tăcere, vorba unui prieten.

DallesGO: Care sunt provocările principale care se ascund în spatele luminilor și aplauzelor de la final de reprezentație, ca să mă exprim într-o notă mai metaforică?

Cosmina Dobrota: Consider că, pentru a avea succes, este neapărat necesar un psihic stabil. Ori într-o țară ușor nevrotică, așa cum e România, cred că asta e cea mai mare provocare: să rămâi zdravăn la cap. Și la trup. Și mai ales, la suflet.

DallesGO: Care este cea mai frumoasă parte a meseriei?

Cosmina Dobrota: Cu siguranță, experiențele trăite la lucru. Întâlnirile cu oameni, dar și cu texte (tot de oameni scrise, deh!) care îți îmbogățesc viața.

DallesGO: V-ați uitat vreodată replicile pe scenă? Dacă da, cum ați gestionat momentul?

Cosmina Dobrota: Hmm… nu îmi amintesc :)))

Acum serios, oricui i se poate întâmpla să uite un cuvânt sau să aibă, pur și simplu, blanc. La început, în școală, era un coșmar să uiți textul. Era spaima noastră cea mai mare, poate. Cu trecerea timpului am realizat că, dacă interiorul personajului e la locul lui, totul e bine construit, textul curge nestingherit… iar, dacă se întâmplă, se întâmplă… important este să o știi doar tu.

DallesGO: Ați mai predat până acum? Cum vă simțiți în postura de profesor al DallesGO?

Cosmina Dobrota: Am mai predat, am și creat spectacole împreună cu niște puști foarte talentați. La DallesGO am oportunitatea de a preda adulților, o provocare și o dorință împlinită totodată, care mă entuziasmează grozav.

DallesGO: Ce calități trebuie să aibă un actor, respectiv un bun student la actorie?

Cosmina Dobrota: Un actor bun trebuie să fie disciplinat. Să fie conștient ca în această profesie te dăruiești constant celorlalți, devii un model…iar asta este o mare responsabilitate. Ca și cursant, e nevoie de curiozitate, deschidere și să fii dispus să asimilezi ce informații îți sunt livrate prin diverse mijloace.

DallesGO: Care a fost cel mai dificil rol de interpretat în cariera dumneavoastră de până acum?

Cosmina Dobrota: Am fost unul dintre cele trei capete ale unui balaur… a fost extrem de dificil, pentru că niciodată nu știam ce e în capul celorlalte două.

DallesGO: Ce actor admirați din România? Dar din străinătate?

Cosmina Dobrota: Sincer, niciodată nu am știut să răspund la întrebarea aceasta… îmi plac colegii mei de breaslă… toți. Cred ca îmi plac și cei pe care nu îi știu…