Victor Carp, noul profesor al Cursului de SketchUp în Cluj: „Îmi doresc să pot arăta cursanților cum să-și exprime gândurile creative prin acest program de modelare 3D!”
DallesGO: Câți ani stau în spatele a ce reprezinți tu acum, profesional?
Victor Carp: În 2011, mi-am finalizat studiile la Faculatatea de Arhitectură de Interior în cadrul Universității „Ion Mincu” București. Deci, pot spune că am peste un deceniu (sună mai bine) de experiență în domeniu designului de interior. Mai specific, în SketchUp am început să butonez imediat după ce am avut primul job, asta era undeva prin 2012.
DallesGO: De ce design interior? Când și cum te-ai gândit prima oară la această meserie?
Victor Carp: Eram în liceu, când, din întâmplare, am descoperit că îmi place să sculptez. Văzând acest lucru, o profesoară m-a sfătuit să fac arhitectura. În acel moment, am început să mă gândesc serios dacă merită încercat sau nu, mai ales că știam că mă atrage și desenul.
DallesGO: Descrie pe scurt parcursul tău educațional.
Victor Carp: Imediat după ce am finalizat studiile la facultate, am început să aprofundez meseria și meșteșugul cu lemnul. Mi-am propus să înțeleg materialul și să descopăr procesul de prelucrare și de îmbinare. În acest proces, am învățat cum se realizează piesele de mobilier și cum ar trebui să gândesc tot proiectul, din punctul zero, până la produsul finit. Apoi, odată cu angajarea la o firmă de producție mobilier, am reușit să deprind foarte repede programul SketchUp și am devenit autodidact. În prezent am o firmă de amenajări interiore care are și servicii de proiectare de mobilier și consultanță în design de interior.
DallesGO: Ai mai predat până acum? Ce crezi despre responsabilitatea de a fi profesor în cadrul DallesGO?
Victor Carp: Nu am mai predat până acum, dar asociez predatul cu experiența pe care o am în fiecare zi cu clienții, fiindcă implică de multe ori explicații detaliate. Consider că acest pas este o provocare de care sunt entuziasmat și îmi doresc să pot arăta cursanților cum să-și exprime gândurile creative prin acest program de modelare 3D.
DallesGO: Cum ar trebui să fie studenții cursului de SketchUp? Ce calități sunt necesare în acest domeniu?
Victor Carp: În primul rând, contează mult curiozitatea și dorința de a lucra până la urmă în Sketchup. Cred că oricine poate să participe la acest curs având în vedere că este un curs de începători. Odată avansați, cursanții pot dezvolta anumite abilități de vizualizare în 3D sau chiar de organizare a unei amenajări. Îi ajută să vadă mai mult în spațiu și să înțeleagă animite detalii care pot face diferența în procesul de creație.
DallesGO: Dacă ar fi să te descrii în câteva cuvinte, care ar fi acestea?
Victor Carp: Mă pot descrie ca fiind un tip carismatic, emotiv și cred că meseria de arhitect de interior m-a făcut să devin mai organizat
DallesGO: Care sunt principalele provocări ale acestui domeniu de activitate?
Victor Carp: Din experiență de până acum, pot spune că sunt recunoscător pentru provocările avute, oricât de neobișnuit ar suna. Obstacolele m-au făcut să progresez și m-au motivat să învăț din fiecare proiect. Provocările apar atunci când nevoile clienților devin extrem de diferite și trebuie găsite soluții atât funcționale cât și estetice, toate bazate pe un buget care uneori poate fi limitat.
DallesGO: Povestește-ne despre un proiect la care ai lucrat și cu care te mândrești.
Victor Carp: Primul proiect care îmi vine în minte este cel din perioada în care abia ce mă angajasem la o firmă de producție mobilier din lemn masiv din Iași și mi s-a dat task-ul să amenajez un birou în stil clasic. Partea interesantă a fost că am participat la tot procesul de prelucrare a materialelor în fabrică, apoi de montaj a mobilierului. Atunci am învățat foarte bine procesul prin care trece o amenajare și am înțeles corespunzător etapele inițiale, care pornesc de la concept, până la etapa de implementare care este extrem de importantă. Recomand cursanților să experimenteze și să înțeleagă cât mai mult procesul de realizare a oricărui material pe care îl folosesc în amenajarea sau execuția unui produs de mobilă.