Bucătarul Vlad Mereuț: „Un chef este nu doar un cunoscător a gastronomiei ci un creator în primul rând, trebuie să-ți dezvolți simțurile și creativitatea pentru a putea oferi oamenilor nu doar o porție de mâncare, ci o doză de savoare și bucurie.”
Vlad Mereuț se consideră un șef nonconformist, „tot ceea ce fac în acest domeniu este dintr-o mare pasiune pentru gastronomie și din bucuria de a munci cu oameni și pentru oameni” Este în domeniu de peste 7 ani, a dobândit cunoștințe teoretice de bază luând parte la cursuri de pregătire profesională, și le-a îmbogățit prin experiența de bucătar și șef în câteva restaurante din București precum Linea/ Closer to the Moon, Energiea și Aubergine Healthy Food.
„Sunt un chef perfecționist, unde nu aș fi lucrat, am muncit cu perseverență pentru a învăța cît mai mult și a avansa în carieră. Un chef este nu doar un cunoscător a gastronomiei ci un creator în primul rând, trebuie să-ți dezvolți simțurile și creativitatea pentru a putea oferi oamenilor nu doar o porție de mâncare, ci o doză de savoare și bucurie.
Îmi place bucătăria franțuzească și cea orientală, îmi place să călătoresc și să descopăr gusturi noi și tehnici de lucru.”
DallesGO: Cum a început pasiunea ta pentru gătit?
Vlad Mereuț: Încă de când eram copil eram extrem de curios de preparatele pe care le făceau bunica și mama mea care găteau foarte delicios și cu multă dragoste.
Atunci când se făceau prăjituri eram în extaz, chiar și acum îmi place mult să gătesc prăjituri. Când am crescut am început să gătesc pentru mine, să-mi înțeleg mai bine preferințele, să experimentez cu diverse ingrediente, cu modul de preparare și servire, atunci am observat că ceea ce fac este mai mult decât o cină sau un mic dejun delicios, este o pasiune care trebuie fructificată.
DallesGO: Cum a decurs parcursul tău profesional?
Vlad Mereuț: Am avut parte de multe momente frumoase în bucătărie, această muncă este una de echipă și întotdeauna trebuie să înțelegi și susții echipa ta, de asemenea e important să fii mereu atent pentru a învăța de la toți câte un pic și a-ți îmbogăți cunoștințele și capabilitățile. Am întâlnit oameni de la care am avut ce să învăț, și mă bucură nespus acest fapt, începuturile mele au fost mai dificile din cauza nivelului de stres la care nu eram obișnuit, însă cu timpul am învățat să gestionez lucrurile și să descopăr că am skill-uri de leadership și pot fi un chef foarte bun.
DallesGO: Aţi întâmpinat obstacole în carieră?
Vlad Mereuț: Mereu am fost o persoană timidă, munca în bucătărie inițial a constituit o provocare pentru mine însuși ca persoană, căci mi-a fost greu până când am învățat să mă deschid oamenilor, să relaționez și să cooperez cu ei.
DallesGO: Ce îți place să gătești?
Vlad Mereuț: Cel mai mult îmi place să prepar prăjituri și asta vine din copilăria mea..
De asemenea îmi place să prepar mâncare slow cook, acest mod de preparare presupune că mâncarea pe care o gătești se prepară lent astfel încât valorifici maxim nutrienții alimentelor dar și aroma acestora, drept rezultat obții o mâncare delicioasă, care îți aduce multe beneficii.
DallesGO: Bucătăria cărei țări te atrage în mod deosebit?
Vlad Mereuț: Am o atracție și o simpatie deosebită față de bucătăria clasică franțuzească.
Pentru mine această bucătărie se asemuieste cu o femeie frumoasă, rafinată și elegantă. Bucătăria franceză se caracterizează printr-o varietate de stiluri, ingrediente și preparate, în funcție de regiunile țării. Fiecare regiune are propria specialitate. Aceste preparate au un aspect deosebit și sunt extrem de savuroase, chiar dacă nu apelează la condimente complicate.
De la rețetele simple de sandwich-uri precum croque monsieur, la rețelele de pâine, croissante, apoi la tarta quiche Lorraine, la coq au vin sau tocanitele bourguignon, până la sufleuri sau deserturi, rețetele din bucătăria franțuzească sunt un fel de călătorie a simțurilor.
DallesGO: Bucătăria cărei țări te atrage în mod deosebit?
Vlad Mereuț: Am o atracție și o simpatie deosebită față de bucătăria clasică franțuzească.
Pentru mine această bucătărie se asemuieste cu o femeie frumoasă, rafinată și elegantă. Bucătăria franceză se caracterizează printr-o varietate de stiluri, ingrediente și preparate, în funcție de regiunile țării. Fiecare regiune are propria specialitate. Aceste preparate au un aspect deosebit și sunt extrem de savuroase, chiar dacă nu apelează la condimente complicate.
De la rețetele simple de sandwich-uri precum croque monsieur, la rețelele de pâine, croissante, apoi la tarta quiche Lorraine, la coq au vin sau tocanitele bourguignon, până la sufleuri sau deserturi, rețetele din bucătăria franțuzească sunt un fel de călătorie a simțurilor.
DallesGO: Ce presupune muncă în post de bucătar?
Vlad Mereuț: Munca de bucătar mai ales de chef este una extrem de dificilă, dar este cea mai frumoasă. Trebuie să știi să-ți gestionezi timpul și să relaționezi și cooperezi cu oamenii, cel mai important trebuie să găsești o metodă proprie de a trece peste stres și oboseală. Odată ce ai aceste capabilități vei fi în stare să te concentrezi pe ceea ce faci și pe scopul muncii tale și atunci apar momente de satisfacție când creezi o farfurie.
DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor al cursului de cooking?
Vlad Mereuț: Nu este prima dată când învăț pe cineva sau când sunt pus în situația de a împărți cu cineva tot ce știu, fiind șef mereu a trebuit să îi învăț pe alții, să găsesc modalități de relaționare și cooperare cu toți cei cu care lucrez, să știu cum să-i organizez și motivez, să observ capabilitățile, afinitățile fiecăruia pentru a putea coordona eficient tot ce se întâmplă în bucătărie.
Îmi place să fiu calm și răbdător când explic, știu cum să tensionez și destind atmosfera, în funcție de ceea ce e necesar pe moment. Sunt un profesor atent și răbdător dar și sever!
DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanţi?
Vlad Mereț: Toată lumea poate găti, și dacă ți se pare că nu este așa, atunci probabil nu ai avut de la cine învăța cum se fac lucrurile, este de ajuns să ți se furnizeze strategii clare și corecte, pe care să le pui în practică întocmai și atunci te vei simți un adevărat bucătar.