Hai să faci primii pași în actorie, alături de Ana Crețu
Ana Crețu este una dintre cele mai apreciate actrițe din România. A jucat în numeroase spectacole de teatru și în proiecte televizate, dar s-a făcut remarcată odată cu apariția în serialele “Fructul oprit” și “Sacrificiul”.
“Mi-am dorit să fiu actriță de la o vârstă destul de mică, am știut că vreau să fac asta, de pe la 15 ani. Mergeam foarte mult la teatru, mă îndrăgosteam de teatru din ce în ce mai mult, voiam să fiu din ce mai în față până când mi-am dat seama că aș vrea să fiu pe scenă, aș vrea să fiu acolo, cu oamenii aceia și să zic și eu ceva și de acolo drumul a fost destul de firesc. Am intrat într-o trupă de teatru în liceu, am fost la o grămadă de festivaluri de tineri adolescenți și apoi am dat la facultate, am intrat în primii 10 și a fost un drum destul de lin. Viața m-a ajutat să îmi fac meseria cu mare bucurie în momentul acesta”.
Dincolo de cariera ei, Ana este și un profesor foarte bun, cu un stil unic în arta predatului. Așadar, face parte din echipa DallesGO, predând Cursurile de Actorie.
“M-a surprins extrem de tare să lucrez cu adulții, m-a surprins disponibilitatea lor de a se juca, mi-a plăcut foarte mult deschiderea lor și bucuria cu care au întâmpinat toate cerințele mele. Pentru un adult cursul de teatru oferă încredere, oferă un tip de terapie, aș putea spune, o capacitate de a crește empatia față de alții, dar și față de propria persoană și cred că asta este foarte important și bucuria de a te juca. Am, de exemplu, o cursantă, care de fiecare dată din emoție, ea nu e atât de entuziasmată că vine spectacolul, îi e frică foarte tare și tot timpul îmi zice : “când vin la curs sunt hotărâtă să îți zic că vreau să renunț și nu mai vreau să fac spectacolul și de fiecare dată supă curs zic să îi mai dau o șansă că parcă îmi place”. Pentru mine, acesta este cel mai mare compliment, că vin obosiți, îmi spun de multe ori: “Ce obosit sunt, am avut o zi grea” și eu zic că e ok, plecăm de acolo și vedem ce se întâmplă și prin jocuri, prin interacțiunea cu ceilalți, prind foarte multă energie și pleacă mult mai energici decât au venit, ceea ce e grozav”.
Dacă am aflat cum stă treaba atunci când vine vorba de adulți, am rugat-o pe Ana să ne dezvăluie și cum este să lucreze cu adolescenții.
“Cu adolescenții este și provocator, dar și foarte frumos. Din nou, sunt în etape foarte diferite, adică fiecare vine cu momentul din viața lui, fiecare vine cu starea lui, cu stilul lui, cu deschidere sau nu și atunci cumva trebuie să îi iau pe fiecare așa cum sunt și să încerc să îi aduc împreună, să găsesc un numitor comun. Asta cred că e cel mai important la adolescenți pentru că vin din medii foarte diferite și nevoia lor de a aparține este foarte și poate le este teamă să se deschidă unii față de alții. Ei trec prin niște schimbări foarte mari în adolescență și cred că să exprimi într-un fel sau altul, într-un mod artistic, fie că e teatru, design, scris, tot felul de alte lucruri, să exprimi toate emoțiile alea pe care le trăiești e necesar pentru un adolescent”.
Ana a găsit metodele perfecte pentru a reuși să introducă toți cursanții în această lume frumoasă a actoriei.
“Cred că jocurile pe care le facem la începutul cursului sunt foarte importante, deși la început unii dintre ei sunt reticenți, mai ales adolescenții. Adolescenții sunt foarte reticenți la jocuri, culmea, ei vor să fie cool și atunci eu le zic: “ok, încercați, mergem mai departe, continuați cu jocurile și vom vedea ce iese și de cele mai multe ori încep să se distreze și atunci devine satisfăcător și pentru mine că ei se bucură, deși la început erau reticenți. Faptul că trebuie să lucreze la un spectacol împreună, asta îi obligă la un tip de empatie unul față de celălalt, trebuie să se ajute unul pe altul. Când doi au o scenă, celălalt e sufleorul. Când doi au o scenă, unii trebuie să pună decorul. Toate lucrurile acestea și micii pași pe care îi face fiecare pentru spectacol contează și asta e important”.
Ana a povestit că toți cursanții sunt diferiți, provenind din medii profesionale diverse, însă acest curs nu este destinat doar pasionaților de teatru, ci și pentru cei care își doresc să se dezvolte pe plan personal.
“Toți oamenii care vor să cunoască ceva nou despre ei, toți oamenii care au nevoie de mai multă încredere în ei și în ceilalți, toți oamenii care vor să se joace. Adolescenții care se simt pierduți, adolescenții care nu știu încotro să o apuce, care nu știu ce vor să facă în viață, cărora le e greu să se exprime, au o problemă în a socializa. Unii își doresc să fie pe scenă, poate la o vârstă la care nu credeau că o să mai poată să facă asta, unii vor pur și simplu să fie mai sociabili, să se deschidă mai mult, alții vor să găsească contexte în care să cunoască oameni noi. Fiecare are motivul lui și asta este și frumos. Pentru ei cred că cea mai mare provocare este să sape cumva în interiorul lor acolo, să găsească niște emoții la care nu au ajuns, poate, până acum, să se deschidă în fața celorlalți, să prindă încredere în fața celorlalți”.
Vă așteptăm să vă descoperiți, așa cum nu știați că se poate sau să începeți cariera mult visată, la DallesGO!