0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Radu Ureche: „Actoria reușește să te scoată din zona de confort”

Radu Ureche: „Actoria reușește să te scoată din zona de confort”

Radu Ureche a terminat atât Facultatea de Teatru, cât şi modulul pedagogic, în oraşul Craiova. A avut spectacole independente în București, dar una dintre cele mai intense experienţe a fost în Abu Dhabi. Acolo a jucat timp de două luni în mai multe spectacole pentru copii. De asemenea, a participat şi la producţii televizate, precum „Lecţii de Viaţă”, dar a făcut şi stand-up comedy. Radu este specializat şi pe partea de improvizaţie, pe care o consideră foarte importantă.  Acum va putea împărtăşi din toate experienţele lui şi cursanţilor DallesGO. Radu s-a alăturat catedrei noastre, fiind profesorul Cursului de Actorie din Piteşti.

DallesGO: Cum ţi-ai găsit pasiunea pentru actorie şi care este experienţa ta?

Radu Ureche: Pasiunea am găsit-o după ce am terminat liceul. Am urmat niște cursuri de actorie la Craiova, de amatori, care se numeau Face-Act. Apoi am făcut niște stand-up comedy și am început să mă obișnuiesc cu scena. Un coleg și prieten foarte bun m-a îndemnat și sfătuit să dau la teatru pentru ca am potențial,  l-am ascultat și am ajuns să termin Facultatea de Teatru din Craiova. Acolo am reușit să mă dezvolt ca om și bineînțeles ca actor, am avut profesori de la care am învățat multe și în prezent încă mai țin legătura cu aceștia

DallesGO:  Cum a fost parcursul carierei tale?

Radu Ureche: Cariera mea a fost cu suișuri și coborâșuri. În sensul că nu mereu am avut proiecte, însă cumva au venit la timpul potrivit. Viața de actor în România nu este întocmai ușoară, însă cu perseverență și dăruire cred că poți face această meserie. Tot ce pot spune este că în 2015 când am decis să dau la Facultatea de Teatru, am luat cea mai importantă decizie din viața mea.

DallesGO: Ce ne poţi spune despre proiectele televizate în care ai jucat? Cum este experienţa?

Radu Ureche: Experiențele televizate au fost interesante. Am filmat la PRO TV și Kanal D la două emisiuni în care am lucrat cu regizori și actori buni. Bineînțeles că „Lecții de viață” este o emisiune mai profi în comparație cu cei de la „În căutarea adevărului” de la Kanal D, dar în ambele pot spune că am avut experiențe plăcute. În prezent mai am un film, un scurt metraj, dar și alte proiecte mici pe platouri de filmare. Actoria de teatru este mult diferită faţă de cea de film, însă din ambele am încercat să sustrag ce a fost mai bun, în special când am lucrat cu actori mai experimentați ori regizori care au știut ce indicații să îmi dea. Am învățat de la fiecare în parte. Este o meserie pe care mereu o iei de la zero. Fiecare personaj pe care îl creezi îl iei de la început, deci toată cariera trebuie să înveți.

DallesGO: Ai avut anumite proiecte sau spectacole despre care merită să ne povesteşti?

Radu Ureche: Sunt multe spectacole care merită povestite. Am două comedii memorabile, una este o piesă care se numește „Directorul Executiv”, scrisă de Stig Larrson. Iar a doua se numește „Tinder” și este scrisă de mine. Am avut un feedback pozitiv la aceste piese prin spectatori pentru că au râs mult. Altă amintire memorabilă, ceva mai dramatica a fost în „Romeo și Julieta”, unde finalul era dramatic și țin minte când am jucat la Târgu Mureș, la final publicul a plâns cu noi. Eu jucam Romeo, iar colega mea Diana Bagdasar juca Julieta. La sfârşitul piesei, noi plângeam mereu pentru că trebuia să murim, iar acel final ne consuma destul de mult.

 

DallesGO: Cum poţi descrie domeniul actoriei?

Radu Ureche: Domeniul actoriei este unul frumos, este precum o magie în care dacă pășești cu totul nu te vei mai întoarce. Pentru mine este cea mai frumoasă meserie din lume, mai ales atunci când există proiecte. De multe ori este greu, însă ca în orice meserie nu totul este roz. Contează mult să fii punctual, profesionist și serios. Este o muncă de echipă, iar dacă ești un coechipier bun poți progresa. Actoria seamănă mult cu un sport.

DallesGO: Există vreun rol care te-a marcat?

Radu Ureche: Au fost câteva roluri care m-au marcat. Unul este cel de care am spus și mai sus Romeo, fiindcă era o dramă, iar finalul mereu mă emoționa și îmi lua ceva timp să îmi revin. Altul a fost Alladin, personajul pe care l-am jucat timp de două luni în Abu Dhabi.  Țin minte că în ultimul spectacol am început să plâng după cortină pentru că am știut că este ultima reprezentație, iar acel personaj a “murit” acolo. Eram foarte iubit de copii și aveam un feedback bun la acel spectacol, chiar dacă era unul destul de scurt.

DallesGO: Cum reuşeşti să ieşi din pielea personajului atunci când ajungi acasă?

Radu Ureche: Nu cred în această “ieșire din pielea personajului”. Consider că totul este tehnic atunci când ești pe scenă. Acolo îți joci intențiile,  îți spui replicile și încerci să aduci un adevăr al propriului personaj cât mai credibil. Văd lucrurile puțin mai rațional. Consider că personajul este doar pe scenă sau la filmare, nu pleacă acasă cu actorul.

DallesGO: Dincolo de cariera ta, cine este omul Radu?

Radu Ureche: Radu este un tip haios căruia îi place sportul. Sunt un om simplu care în timpul liber aleargă, joaca fotbal, merge la tenis și ascultă multă muzică. Îmi plac mult și animalele, am acasă o chinchilla. Îmi place să cred că sunt într-o continuă evoluție, încerc mereu să mă dezvolt ca om. Sunt și o persoană credincioasă care încearcă să se dezvolte spiritual cât mai mult.

DallesGO: Cum te simţi atunci când urci pe scenă?

Radu Ureche: Pe scenă mă simt bine, încerc să îmi mențin personajul cât mai veridic și împreună cu colegii să facem ca la final totul să fie ca la repetiții.

DallesGO: Mai ai emoţii? Cum le poţi gestiona?

Radu Ureche: Emoțiile sunt necesare, mereu le am, în special înainte de spectacol. Totul începe să devină tehnic, iar emoţiile se diminuează. Contează și scena în care trebuie să joci și gestionezi anumite emoții. Îmi place mult atunci când publicul râde, atunci mă simt bine.

DallesGO: Crezi că acest curs poate fi potrivit şi pentru persoanele timide?

Radu Ureche: Bineînțeles, actoria până la urmă asta încearcă cumva, persoanele timide și introvertite să devină mai libere și extrovertite. Acum contează și omul care reușește să se deschidă în aceste cursuri și să devină mai degajat.  Depinde de persoană, psihologia fiecăruia este diferită deci nu știu cum sunt cursanții în afara cursurilor. Dar da, actoria cred că reușește să te scoată din zona de confort și să devii o persoană mai comunicativă.

DallesGO: Ai întâmpinat obstacole în cariera ta?

Radu Ureche: Ca în orice carieră până la urmă, fără obstacole nu poți evolua. Cred că cele mai multe au fost acelea când rămâneam fără proiecte și trebuia să îmi găsesc alte joburi conexe. Au mai fost obstacole chiar și în timpul proiectelor, atunci când nu reușeam să ajung la personaj ori aveam câte o zi proastă la repetiții. Obstacolele fac parte din procesul progresului, deci da, am avut multe.

DallesGO: Cum te poate ajuta un astfel de curs să te dezvolţi pe partea personală?

Radu Ureche: Cred că persoanele mai introvertite devin ceva mai extrovertite. Nu știu, este exact cum am spus și mai sus, depinde de psihologia fiecăruia. Însă fiind într-un mediu liber, făcând jocurile teatrale pe care le facem la cursuri cred că acestea ajută. Este și un mediu în care poți cunoaște oameni noi, iar cursurile consider că sunt distractive.

DallesGO: Cum te vezi în rolul de profesor?

Radu Ureche: Sunt un profesor destul de tolerant, dar am luat de la profesorii mei anumite aspecte mai serioase. Disciplina este alt aspect important în această meserie. În actorie, chiar dacă este “o joacă”, trebuie să fim foarte serioși. Iar cel mai important este să știm textele, deci mă supăr pe cursanții mei atunci când nu le învață.