0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Laura Frunză şi Violeta Batog, povestea unui parteneriat de succes bazat pe dragostea pentru flori

Laura Frunză şi Violeta Batog, povestea unui parteneriat de succes bazat pe dragostea pentru flori

Laura Frunză şi Violeta Batog sunt în domeniul floristic de 9 ani şi au fondat împreună una dintre cele mai cunoscute florării din Galaţi, Desiree Flowers& Events. Au urmat mai multe cursuri de perfecţionare la şcoli prestigioase, dar şi un curs de formator. Atât studiile, cât şi experienţa lor vastă le recomandă pentru a preda Cursul de Design Flori DallesGO. Ne-am dorit să aflăm mai multe atât despre ele, cât şi despre business-ul lor, aşadar, am stat de vorbă cu Laura şi Violeta.

DallesGO:  Cine este omul Laura şi cum a descoperit domeniul florilor?

Laura Frunză: Am renunţat la un job dintr-o corporaţie pentru a-mi împlini un vis. Mi-am dorit tot timpul să văd oameni fericiţi. Viaţa mi-a scos în cale un om minunat, Violeta, într-un moment în care amândouă aveam nevoie de o schimbare. Aşa a luat naştere un proiect minunat care s-a dovedit a fi exact ceea ce ne doream. Am  descoperit florile şi frumuseţea lor. A fost dragoste la prima vedere! Am realizat că acesta este locul meu şi am început să mă exprim prin intermediul  florilor. În fiecare aranjament  floral pe care îl realizez las şi o părticică din mine. Am început să cunosc natura, să apreciez chiar şi un fir de iarbă. Am descoperit că nu există “buruieni” şi că fiecare plantă are farmecul ei. Aici apare totodată şi marea provocare pentru mine: îmi doresc ca toată lumea să vadă frumosul în natură, asemeni  mie, să vadă dincolo de  aparenta banalitate a unei frunze. Lumea nouă în care am intrat mă provoacă în fiecare zi să dau tot mai mult, să mă autodepăşesc şi îmi hrănesc sufletul cu mulţumirile voastre, ale celor ce ne păşiţi pragul . Atunci când lucrez, pierd noţiunea timpului , singurul meu gând fiind acela de a auzi <Wow! Este superb!>.  Pentru aceste cuvinte magice muncim şi doar ele sunt recompensa noastră, făcându-ne să mergem mai departe în această minunată aventură. Dorinţa mea este aceea ca toţi cei ce trec pragul florăriei noastre să se simtă ca acasă , să găsească la noi tot ceea ce îşi doresc pentru  evenimentul lor şi să aibă convingerea  că au făcut cea mai bună alegere!

DallesGO: Dar omul Violeta cine este?

Violeta Batog: Sunt o persoană pragmatică şi detest zona de confort. Probabil că acest lucru m-a determinat să rămân în domeniul floristic, deşi aş fi crezut că a fi economist îmi este menirea. Sunt selectivă în ceea ce priveşte oamenii care mă înconjoară şi cumva am transpus această particularitate a mea şi în business-ul nostru: am ştiut de la  început care ne este  publicul ţintă şi anume oamenii sensibili la frumos, empatici, bine intenţionaţi, care oferă flori cu plăcere şi nu din obligaţie. Motivaţia care mă ghidează în tot ceea ce fac este autodepăşirea şi dorinţa de a răsplăti aprecierea şi timpul pe care ceilalţi mi-l oferă, într-un mod sau altul. Mă consider norocoasă că am întâlnit oamenii potriviţi, la momentul potrivit pentru a evolua în floristul şi omul care sunt astăzi. Nu îmi asum niciun merit, decât acela de a şti să preţuiesc şi să păstrez alături oamenii care mă motivează să cresc.

DallesGO: Cum v-aţi descoperit pasiunea pentru designul de flori şi cum aţi început să lucraţi în acest domeniu?

Violeta Batog:  În 2013 am  adus un nou concept în Galaţi şi anume: realizarea buchetelor  şi  aranjamentelor din flori de hârtie. Acest  hobby  s-a transformat rapid  într-un business, ceea ce ne-a făcut să descoperim  pe lângă  plăcerea  de a îmbina materiale diverse, texturi  şi culori, nevoia  de a progresa. Această nevoie de a  progresa  putea  fi satisfăcută doar de diversitatea pe care ne-o oferă  natura, respectiv florile naturale. Într-o perioadă în care floristica se  învaţă  “după ureche”, noi am ştiut că vrem  să ne educăm în această direcţie şi să devenim un brand în domeniu.

DallesGO: Cum este meseria de florist? Este un domeniu solicitant? Aţi avut momente în care aţi vrut să renunţaţi?

Violeta Batog: Să fii  florist pare să fie un job ideal, uşor, o poveste cu zâne. Nu negăm faptul că mergem în fiecare zi, cu drag, în florărie şi că toate provocările şi energia  pozitivă pe care ni le oferă lucrul cu florile creează dependenţă, dar  să  fii florist necesită  un set de abilităţi foarte complex, pe lângă creativitate:  capacitate de organizare, cunoştinţe de contabilitate primară, skill-uri de vânzare şi comunicare, adaptabilitate, capacitate de a lucra în orice condiţii şi sub presiune,  leadership, empatie. Faptul  că, la bază, sunt economist a avut o pondere mare în evoluţia mea ca florist şi antreprenor. Partea cea mai frumoasă la această meserie este că foloseşte un limbaj universal: un florist îşi poate croi un drum în viaţă şi o carieră în orice colţ al lumii, indiferent  unde a învăţat şi evoluat  ca designer floral.

DallesGO: Câtă muncă presupun aranjamentele pentru evenimente? Ne puteţi vorbi puţin despre partea aceasta?

Violeta Batog: Evenimentele reprezintă  pentru un florist  provocarea  absolută şi oportunitatea  de a-şi manifesta  toată  creativitatea şi cunoştinţele dobândite. Este partea  cea  mai solicitantă din viaţa unui  florist din toate punctele de vedere. În organizarea  unui eveniment, designer-ul floral  apelează la toate resursele de care dispune: logistică, inspiraţie, intuiţie, timp, energie, cele mai deosebite flori .

DallesGO: Vă amintiţi vreo cerință mai inedită de aranjament sau poate un eveniment despre care merită să ne povestiţi?

Violeta Batog: Provocarea cea mai mare în cariera noastră de florişti o reprezintă participarea la evenimentul  naţional “Florall“ din acest an, în Timişoara, ca expozant. Proiectul  cu care vom participa, instalaţia  florală  “Rochie de flori” a fost conceput în totalitate de către noi: schiţa, necesar de materiale, plan de realizare tehnică şi reprezintă confirmarea  noastră ca florişti, la nivel naţional.

DallesGO: Care este relaţia dumneavoastră cu florile?

Violeta Batog: Relaţia  noastră cu florile este  una de susţinere şi înţelegere reciprocă, oricât de ciudat şi utopic ar suna acest  lucru. Noi le “ascultăm” dorinţa de a înflori, aşeză şi comunică cu celelalte flori în funcţie de unicitatea  fiecăreia dintre ele, iar ele ne “ascultă” şi completează într-un mod minunat de armonios o piesă florală atunci când avem mare nevoie ca acest lucru să se întâmple.

DallesGO: Cum a luat naştere florăria?

Violeta Batog: Desiree a luat naştere  firesc, fiind un pas necesar  în evoluţia noastră de la organizatori  de evenimente la  florişti. Conceptul  de boutique floral  era  prea  puţin cunoscut sau adoptat la momentul  respectiv, iar  viziunea noastră a fost să educăm publicul spre a oferi cadouri  florale elegante  prin  simplitate şi armonie cromatică. Ne-am creat un stil propriu, gândit în cel mai mic detaliu şi în scurt timp am devenit cunoscute ca brand şi viziune florală. Vorbesc despre conceptul de brand din 2015 deoarece  unul dintre aspectele care ne-au  ajutat  să ne propulsăm rapid în acea perioadă a fost faptul că am fost printre primii din Galaţi care au pus accent pe branding: folosirea  logo-ului  pe produsele  realizate, crearea  de conţinut şi prezenţa în online, fidelizarea clienţilor.

DallesGO: De ce un business cu flori?

Violeta Batog: Business-ul cu flori ne oferă contextul  ideal  pentru a ne manifesta toate punctele forte şi de a ne transforma slăbiciunile în calităţi. În plus, satisfacţia pe care ţi-o oferă aprecierea celor cărora le faci evenimentul sau ziua mai frumos/ frumoasă creează adicţie.

DallesGO: Cum îmbinaţi creaţia cu partea administrativă şi care este relaţia dumneavoastră cu angajaţii?

Violeta Batog: Ne ocupăm şi de partea administrativă, promovare, mentenanţa magazinului online www.florariadesiree.com. Angajaţii noştri ne sunt alături din prima etapă a acestui business şi am dezvoltat în timp, cu ei, o relaţie foarte frumoasă, în care îşi face loc fără doar şi poate, exigenţa şi încurajarea spre evoluţie. Îi considerăm ca fiind colegi şi nu angajaţi, căci implicarea lor în succesul business-ului nostru este maximă, iar calităţile de florist pe care le-au dobândit cu ajutorul nostru, le oferă acest statut.

DallesGO: Cât de important este să îți placă domeniul în care lucrezi?

Violeta Batog: “Fă ceea ce îţi place şi nu va trebui sa munceşti nicio zi în viaţa ta!’- cred că acest citat povesteşte cel mai frumos şi mai succint despre importanţa lucrului de a face ceea ce îţi place în viaţă.

DallesGO: Cum aţi primit provocarea DallesGO?

Violeta Batog: Aşteptam provocarea de a fi lectori în cadrul unui curs de design floral de câţiva ani. Ba chiar am trimis şi un email de intenţie în acest sens către DallesGO, în urmă cu 3 ani când am decis să urmăm şi cursul de formator. Faptul că propunerea a venit abia acum, nu înseamnă pentru noi decât faptul că acesta este momentul în care am fost pregătite realmente pentru acest  pas şi ne bucurăm de recunoaşterea pe care ne-o aduce această propunere, fiind încununarea muncii noastre.

DallesGO: Aveţi un mesaj pentru cursanţi?

Violeta Batog: Încurajăm pe cei ce cochetează cu ideea de a urma o carieră în domeniul floristic, să urmeze cursurile acreditate DallesGO, căci este singurul mod de a face performanță într-un timp scurt. Oportunitatea de a învăţa într-o florărie, alături de florişti atestaţi , va scurta drumul către performanţă cu câţiva ani. Cursul reprezintă o investiţie şi nicidecum o cheltuială, datorită  infinitelor posibilităţi de monetizare pe care ni le oferă acest domeniu.