0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Floristul Diana Daraban: “M-am îndrăgostit iremediabil de flori”

Floristul Diana Daraban: “M-am îndrăgostit iremediabil de flori”

Diana Daraban a pășit în lumea florilor acum 8 ani. După ce a urmat mai multe cursuri de specializare, a decis că este momentul să îşi deschidă propriul business. Diana este fondatoarea uneia dintre cele mai apreciate florării din Bacău, Bliss Events & Flower Shop. Descrisă ca o femeie carismatică și cu simțul umorului, a jonglat cu rolul de antreprenor, soție, mamă și florist. Nu doar că realizează decoruri spectaculoase, ci se ocupă şi de partea administrativă. Iar acum a acceptat o nouă provocare în viaţa ei, aceea de a fi profesor la Cursul de Design Floral DallesGO din Bacău.

DallesGO: Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru designul de flori şi cum ai început să lucrezi în acest domeniu?

Diana Daraban: Dacă m-ar fi întrebat cineva acum 10 ani care sunt pasiunile mele, florile nu erau nici măcar pe lista lungă de menționări. Dar destinul a făcut ca prietenele mele bune sa se mărite în același an. Eu am vrut să le ofer ceva special, de ținut minte: buchetele de mireasă presărate cu iubire. Și cum nu îmi place să dezamăgesc, am hotărât să particip la un curs de floristică: a fost dragoste la prima atingere. Am plecat de la curs plină de cunoștințe, vise și pasiune. Ambele evenimente au fost peste nivelul așteptărilor, iar eu m-am îndrăgostit iremediabil de flori şi de bucuria pe care o aduc ele.  Așa că soţul meu a decis că trebuie să îmi trăiesc visul, deci m-a încurajat, m-a împins de la spate şi, la insistenţele lui, mi-am deschis o florărie.

DallesGO:  Cum este meseria de florist? Este un domeniu solicitant? Ai avut momente în care ai vrut să renunţi?

Diana Daraban: Meseria de florist e frumoasă, plină de bucurie şi recunoștinţă, dar ca orice meserie este grea, intensă şi uneori trăită cu adrenalină la cote maxime, dacă îți place şi te implici. Tocmai ce povesteam de prietenele mele care au decis să se mărite în același an. La prima nuntă am muncit toată noaptea, am plâns şi am mulțumit cerului că am fost la cursul de floristică pentru că altfel nu reușeam să termin nunta la timp. Nimic nu e aşa ușor cum pare, dar satisfacțiile sufletești sunt peste așteptări. Un lucru făcut cu mâinile, sufletul şi mintea ta aduc fericire pură unui străin, iar asta spune tot.

DallesGO: Câtă muncă presupun aranjamentele pentru evenimente? Ne poţi vorbi puţin despre partea aceasta?

Diana Daraban: Noi încercăm să aducem un strop din povestea fiecărui cuplu în aranjamentele de nuntă așa că presupune ceva munca. Încercăm să nu facem două aranjamente la fel, ne lăsăm inspirați. Dacă ni se dă spațiu, ne place să creăm lucruri noi şi faine. Preferăm să facem lucrurile fresh, așa că ne trezim cu noaptea în cap pentru evenimentele noastre. Punem mare accent pe calitate şi asta o pot confirma toți clienții noştri. Însă până să vezi gata aranjamentele, ele trebuie gândite. Mai exact, trebuie făcut un necesar, calculat o marjă de eroare. Apoi, florile odată ajunse în florărie trebuie curățate, puse la apă, îngrijite şi abia după aceea conturate într-un aranjament frumos. În concluzie, aranjamentele de nuntă necesită multă implicare, muncă şi timp.

DallesGO:  Îți amintești vreo cerință mai inedită de aranjament sau poate un eveniment despre care merită să ne povestești?

Diana Daraban: Toate evenimentele noastre au povestea lor specială. Mai mult, dacă mirii nu au o idee predefinită, venim noi cu diferite propuneri și tematici după ce îi cunoaștem mai bine, ceva care să îi reprezinte. Primul lucru care îmi vine în minte e decorarea “Sălii oglinzilor” din Cazino Sinaia. Deși Bacăul nu e aproape, Ilinca, mireasa, ne-a ales pe noi să îi conturăm povestea de iubire în petale şi flori. Iar noi, încântați, am acceptat imediat.

DallesGO: Care este relaţia ta cu florile?

Diana Daraban: Florile transmit recunoștință, admirație, prețuire, eleganţă şi gingăşie. Pentru mine ele sunt un portal spre aceste emoţii şi trăsături, iar prin fiecare buchet sau aranjament asamblez o stare de bine.

DallesGO:  Cum a luat naştere florăria ta?

Diana Daraban: După cursul de la Timişoara am început timid, în garajul casei, să fac diferite buchete/ aranjamente pentru prieteni, dar cu un bebe mic la purtător, parcă nu era momentul să deschid o florărie. Însă părea cumva normal să avansez, să am un loc al meu după care sufletul meu tânjea. Povestisem mai sus faptul că soțul meu mi-a dat imboldul de a-mi deschide mica mea afacere. Pe lângă sprijinul financiar, el a fost cel care a închiriat fără sa știu spațiul și mi-a zis: “Fă ce-ți place sau ăi găsesc eu întrebuințare”.  Așa că am intrat in hora. Și sunt recunoscătoare pentru asta. Pentru mine este important ca florile să ajungă la clienți mereu proaspete, fresh, mixate armonios după inima fiecăruia. Calitatea, omenia şi atenţia sporită la detalii sunt principiile după care funcționăm. Căutăm bucuria în privirea fiecărui client. Cât despre nume, pe lângă faptul ca e uşor de reţinut şi pronunţat,  “Bliss” are şi o însemnătate pe care o asociez strâns cu florile: fericire supremă, extaz.

DallesGO: Dacă te ocupi şi de partea administrativă, ne poţi spune cum le îmbini pe ambele şi care este relaţia cu angajaţii?

Diana Daraban: Mă ocup și cu partea administrativă și e destul de greu, dar nu imposibil. Împart sarcinile cu colegele mele cât se poate de egal. Încercăm să ne ajutăm, sprijinim și să ne încurajăm cât se poate de mult.

DallesGO: Cât de important este să îți placă domeniul în care lucrezi?

Diana Daraban: Când îți place un lucru îl faci cu drag, și când îl faci cu drag, pui suflet. Dacă adaugi și un strop de perseverenţă, de cunoștințe şi de pasiune, nu ai cum să dai greș.  Deci, e esenţial să îți placă domeniul în care lucrezi, nu degeaba se spune “fă ce-ți place şi nu o să simți nicio clipă că munceşti”.

DallesGO: Ce te inspiră din viață de zi cu zi?

Diana Daraban: Inspirație îmi iau din tot. Din zâmbetul copiilor mei dimineața, din razele soarelui care încălzesc pământul, din mângâierea mamei mele atât de bună şi iubitoare, din oamenii buni şi frumoși, din natura ce mă înconjoară.

DallesGO: Cine este omul Diana?

Diana Daraban: E fix ca motto-ul Bliss : iubire & flori.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO şi cum te vezi în rolul de profesor?

Diana Daraban: Încântată şi emoționată. Îmi place sa împărtășesc din pasiunea mea pentru flori, din tot ce știu să creez și să fac. E flatant să fii punctul de pornire ai unor pasionați de flori.

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanţi?

Diana Daraban: Cu drag și răbdare totul e posibil. Crede în tine și înconjoară-te de oameni care cred în tine. Și chiar dacă nu faci un job din asta, sunt 12 cursuri de terapie prin flori numai bune sufletului tău. Cine știe ce vine după!