0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Tibi Olteanu: „Fotografia nu îţi dă doar satisfacţia creaţiei, ci şi posibilitatea de a descoperi întâmplări şi oameni deosebiţi”

Tibi Olteanu: „Fotografia nu îţi dă doar satisfacţia creaţiei, ci şi posibilitatea de a descoperi întâmplări şi oameni deosebiţi”

Tibi Olteanu a ajuns fotograf dintr-o întâmplare. A construit dintr-o pasiune o carieră de succes. S-a perfecţionat în acest domeniu, iar acum este unul dintre cei mai buni fotografi români. Tibi are o experienţă vastă şi în ceea ce priveşte predatul cursurilor, aşa că rolul de profesor nu îi este străin. De curând s-a alăturat catedrei DallesGO şi va preda Cursul de Fotografie în Craiova.

DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru fotografie, cine este omul Tibi Olteanu?

Tibi Olteanu: Omul Tibi Olteanu este un veşnic pasionat de natură, lucruri simple, familie, prieteni, un copil mare, atras mereu de tot ce înseamnă noutate, gadget-uri, motociclete şi libertate.

DalesGO: Ce te-a atras la fotografie?

Tibi Olteanu: Posibilităţile nelimitate de exprimare, aparatura folosită şi dinamica schimbării ei în timp.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru fotografie și cum ai început să lucrezi în acest domeniu?

Tibi Olteanu: Cochetam cu fotografia ca pasiune, însă am început să lucrez în domeniul fotografiei de eveniment în urma unei întâmplări amuzante, să zic aşa. Atunci când unul dintre cei mai buni prieteni ai mei mi-a spus că a fost salvat la nunta lui, când i-am oferit fotografiile făcute de mine, ca şi invitat, declarând că sunt mult mai bune decât cele predate de fotograful profesionist pe care îl angajase. Această întâmplare m-a făcut să mă gândesc serios la fotografia de eveniment de care puţin mai târziu m-am îndrăgostit iremediabil.

DallesGO: Pe ce tip de fotografie te axezi mai mult şi care este preferatul tău?

Tibi Olteanu: Categoric fotografia de eveniment este profilul meu, însă fotografia de portret, familie, fashion şi tot ceea ce înseamnă studio şi provocările lui sunt prezente zilnic în activităţile mele. Şi pentru că nu mă puteam oprii la fotografia digitală, de câţiva ani lucrez împreună cu echipa mea la dezvoltarea unui proiect foarte drag mie, reînvierea fotografiei pe hârtie fotografică, atât print de laborator, cât şi prin producţia de albume foto-carte care pot reda în colecţii elegante şi rafinate, toată emoţia şi trăirile oamenilor în momente fericite ale vieţilor.

DallesGO: Cum este să lucrezi în acest domeniu?

Tibi Olteanu: Cert este că nu te plictiseşti niciodată, este un domeniu atât de dinamic, atât de versatil şi creativ în care te poţi exprima şi dezvolta, fără bariere. Fotografia nu îţi dă doar satisfacţia creaţiei, ci şi posibilitatea de a descoperi întâmplări şi oameni deosebiţi cu care în timp legi prietenii de viaţă.

DallesGO: Din ce ai observat de-a lungul timpului, care e tendința oamenilor de a se comporta în fața camerei?

Tibi Olteanu: În general auzim expresia “eu nu sunt fotogenic sau nu ştiu cum să stau,  însă în cazul evenimentelor mari (nuntă, botez, etc), de obicei, încercăm să stabilim mai multe întâlniri non formale, cu protagoniştii în care să discutăm liber, să încercăm să îi cunoaştem şi să dezvoltăm cu ei o relaţie, ca până în momentul evenimentului lor să fie relaxaţi şi să ştie la ceea ce să se aştepte din partea noastră. În general oamenii nu sunt relaxaţi atunci când sunt fotografiaţi, aici intervii tu ca profesionist, tu trebuie să le oferi ghidajul, să le vorbeşti în continuu, să le dai încredere şi atunci când ei încep să fie naturali, munca ta dă roade.

DallesGO: Există un lucru despre acest domeniu pe care crezi că ar trebui să îl știe cei care își doresc să devină fotografi?

Tibi Olteanu: Două lucruri: multă muncă şi mult studiu! Uneori cei care îşi doresc să devină fotografi sunt tentaţi de mirajul aparaturii care la prima vedere ajută omul din spatele camerei, însă nu ai cum să devii cu adevărat fotograf fără mult studiu, fără mult exerciţiu. Este un domeniu mereu în schimbare, în care mereu apare ceva nou şi ceva de învăţat, iar fără o bază bine consolidata nu ai cum să te dezvolţi.

DallesGO: Fotografia este considerată o artă, deci presupun că este nevoie și de creativitate.

Tibi Olteanu: Da,  clar că este nevoie de creativitate, însă nu este suficientă, ea trebuie consolidată cu tehnică, compoziţie, conţinut, informaţie, mesaj, autenticitate, toate vin la pachet pentru a capta interesul privitorilor.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?

Tibi Olteanu: Cu deschidere, cu bucurie de a împărtăşi din experienţa mea şi cu dorinţa de a creşte măcar puţin puterea comunităţii noastre de artişti şi viitorii fotografi.

DallesGO: Cum te vezi în rolul de profesor?

Tibi Olteanu: Nu este o postură nouă pentru mine, în trecut am mai experimentat acest rol. În cadrul studioului nostru am avut ocazia să predăm cursuri de fotografie, atât cursanţilor începători în arta fotografică, cât şi workshop-uri de dezvoltare unu la unu cu fotografi mai experimentaţi. Este mereu o plăcere şi o oportunitate de a discuta liber despre ceea ce fac zilnic şi dezvolt de ani buni.

DallesGO: Ai un sfat pentru cursanți?

Tibi Olteanu: Sfatul meu este să fie perseverenţi, să fie dedicaţi şi cel mai important să experimenteze constant ceea ce învaţă teoretic la curs sau din alte surse. Să fie deschişi şi creativi!