0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Iulia Ţigăncea, florist: „Meseria de florist înseamnă să te reinventezi frecvent pentru că cerinţele clienţilor pot fi o provocare de multe ori”

Iulia Ţigăncea, florist: „Meseria de florist înseamnă să te reinventezi frecvent pentru că cerinţele clienţilor pot fi o provocare de multe ori”

Iulia Țigăncea a început să lucreze în domeniul floristic încă din copilărie, atunci când o ajuta pe mama sa la afacerea familiei. Acum, a reușit să adune o experiență de 12 ani în designul floral.  Afacerea a deschis-o în anul 2011, iar de atunci a fost în continuă dezvoltare. În urmă cu 3 ani a luat naștere și florăria în care va avea loc cursul DallesGO. Iulia va fi noua profesoară a Cursului de Design Floral din Braşov, aşa că am vrut să o descoperim ca om şi ca profesionist.

DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru florărie, cine este omul Iulia Țigăncea?

Iulia Ţigăncea: Dincolo de pasiunea pentru flori, sunt mamă a doi copii minunați şi soţie. Îmi este destul de dificil să îmi împart timpul între familie şi bussines. Tot timpul încerc să împac ambele părți. Pot spune că în acest moment afacerea îmi ocupă cea mai mare parte din timp.

DallesGO: Cum ti-ai găsit pasiunea pentru flori și care a fost începutul tău în acest domeniu?

Iulia Ţigăncea: Pasiunea pentru flori a apărut în anii în care o ajutam pe mama care avea o mică afacere cu flori, aveam în acel moment un job în vânzări și doi copii foarte mici. Ușor, ușor am început să cunosc și să înțeleg florile. Am văzut și că se poate câștiga decent, iar la acel moment am considerat că, făcând asta, voi avea și mai mult timp liber, dar clar m-am înșelat. În acest domeniu am învățat foarte mult experimentând și încerc să inventez tot timpul lucruri noi. Nu îmi place deloc să fac foarte mult timp același tip de buchet sau aranjament. Am învăţat foarte multe tehnici de la sora mea. Alături de ea am progresat pe partea de evenimente.

DallesGO: Ce spun părinții tăi că ai dus mai departe această meserie, dar și cum te simți tu în legătură cu asta?

Iulia Ţigăncea: Părinții mei sunt foarte fericiți și încântați de evoluția mea în acest domeniu, încă lucrez și cu mama. Ne sprijinim şi ne susținem reciproc. Personal sunt tare mulțumită că pot face asta pentru ei.

DallesGO: Cum a luat naștere florăria ta? Ne poți da mai multe detalii despre ea?

Iulia Ţigăncea: Florăria a luat naștere în urmă cu trei ani, atunci a fost momentul în care am simțit că pot să îi dedic suficient timp. Am încercat să fac produse unicat atât din flori, cât şi din alte produse( licheni, plante uscate, flori artificiale). Mi-am dorit şi am reușit să fac din florărie un magazin din care să poți cumpăra atât flori, cât şi cadouri pentru persoanele dragi.

DallesGO: Te ocupi și de partea administrativă? Cum le îmbini pe ambele?

Iulia Ţigăncea: Mă ocup în totalitate de partea administrativă, începând cu toţi furnizorii de flori, plante, ambalaje, figurine şi multe altele, facturi, chirii şi consumabile, contabilitate primară, calcul prețuri şi aşa mai departe. Din păcate, nu prea pot să deleg, deși uneori ar fi bine. M-am obișnuit să fiu ocupată tot timpul.

DallesGO: Cum este Iulia în rolul de șef și care este relația cu angajații?

Iulia Ţigăncea: Nu pot spune că îmi place rolul de șef. Am preferat ca în relația cu angajații să fiu cât mai naturală și să nu fiu prea „șefă”, dar mi s-a întâmplat ca după un timp să fiu prea “prietenă”. Eu muncesc foarte mult și pretind același lucru și de la angajați, dar nu întâlnești foarte des oameni care respectă acest lucru.

DallesGO: Ne poți povesti despre pregătirea aranjamentelor pentru evenimente?

Iulia Ţigăncea: Aranjamentele pentru evenimente necesită în mod normal o pregătire temeinică. Cu 10 zile înainte comand florile, cu 2- 3 zile înainte de eveniment încep pregătirea lor prin hidratare corespunzătoare și tot ce presupune îngrijirea lor în funcție de soiuri. Fiecare eveniment este diferit, motiv pentru care fiecare necesită o  altfel de pregătire.

 

DallesGO: Îți amintești vreo cerință mai inedită de aranjament sau poate un eveniment despre care merită să ne povestești?

Iulia Ţigăncea: De-a lungul anilor am avut mai multe cerințe inedite, de la aranjamente mai mari decât mine și până la culori speciale ale trandafirilor, de exemplu, cafea cu lapte. Am avut și mirese care își doreau buchete inedite, clienți fideli care vor tot timpul lucruri noi pentru a nu se repeta.

DallesGO: Ne poți vorbi despre relația cu florile?

Iulia Ţigăncea: Relația mea cu florile este strânsă, specială. În casă am flori în permanenţă. Iubesc florile parfumate, în fiecare sezon am în casă florile din acel sezon. Oriunde călătoresc rămân “gură cască” atunci când văd diverse plante. Sunt clar fascinată de ele.

DallesGO: Cum este meseria de florist? Este solicitantă? Au fost momente în care ai vrut să renunți?

Iulia Ţigăncea: Meseria de florist nu este ușoară, nu a fost niciodată ușoară , cu atât mai mult când vrei sa faci ceva real din asta. Meseria de florist înseamnă multe ore în picioare, multă răbdare în relația cu clienții, suficientă înțelepciune încât să ştii să te “vinzi” , înseamnă să te reinventezi frecvent, să ştii să explici și să răspunzi cerințelor clienților care de multe ori pot fi o provocare. Este foarte important să fii sincer în primul rând cu tine, dar şi cu ai tăi clienți. Și câteodată ajungi să fii şi psiholog.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?

Iulia Ţigăncea: Provocarea DallesGO am primit-o exact ca pe o provocare, voiam să văd ce presupune acest curs. Voiam şi simțeam că pot face asta.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Iulia Ţigăncea: Să predai parte din ceea ce faci tu este cumva o onoare, este clar un pas înainte pentru tine ca om. Consider că toți cursanții pot învăța în mod real ceea ce predau.

DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanți?

Iulia Ţigăncea: Îmi propun ca toți cursanții să plece cu o bază solidă şi reală în acest domeniu, îmi propun să avem la final cursanți care să poată realiza cu încredere un buchet sau aranjament floral. Ce vreau să îi învăț sunt punctele de plecare în acest domeniu. De la bun început le-am spus că ceea ce vor învăţa aici trebuie dezvoltat de fiecare în parte şi că ideea nu este să dăm copy/paste la ceea ce le arăt eu.

DallesGO: Ai un mesaj pentru ei?

Iulia Ţigăncea: Mesajul meu pentru ei este să fie concentrați pe scopul lor, iar în felul acesta au șanse mari să îl atingă. Cu toții trebuie să perseverăm dacă ne dorim în mod real să obținem ceva!