Totul despre fotograful Bogdan Budoiu: „Sunt foarte sincer și spun mereu ce gândesc”
Bogdan Budoiu este fotograf de aproape 12 ani. Cunoaște toate tipurile de fotografie, însă momentan se ocupă cu fotografia de eveniment. Însă, nu a renunțat nici la fotografia de studio și chiar a colaborat cu multe vedete din România. Pasiunea pentru frumos și o conjunctură mai neobișnuită l-au propulsat în acest domeniu. Pentru că mai nou s-a alăturat echipei noastre și va fi profesorul Cursului de Fotografie DallesGO Pitești, am vrut să aflăm toate detaliile despre el.
DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru fotografie, cine este omul Bogdan Budoiu?
Bogdan Budoiu: Bogdan Budoiu este un tip simplu, care iubește muntele și fotografia. Cochetează cu ambele de foarte mulți ani. Le-am îmbinat cumva, iar fotografia a devenit pentru mine un mod de viață. Din asta trăiesc de peste 11 ani.
DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru fotografie și cum ai început să lucrezi în acest domeniu?
Bogdan Budoiu: Pasiunea pentru fotografie am găsit-o cumva într-o conjunctură foarte ciudată, acum foarte mulți ani, vreo 12- 13 ani. Ca foarte mulți din țară, plecam afară ca să îmi găsesc un job mai bine plătit. Am nimerit într-un apartament cu mai multe persoane care beau de dimineață până seara, iar unul dintre ei avea un aparat. Pentru că voiam să nu îi mai văd, luam aparatul și ieșeam cu el la fotografiat. Ei bine, așa am început eu să fotografiez. Asta se întâmpla în Madrid, unde am stat un an și jumătate.
DallesGO: Ai câștigat bani din fotografie în Madrid?
Bogdan Budoiu: Nu, în Germania am câștigat. Când m-am întors din Madrid, am lucrat pentru o companie destul de mare din București, fiind coordonator transport. Iar apoi am plecat în Germania. Am stat în Köln un an și ceva și cochetam cu fotografia. Deja începusem să fotografiez și mi-am luat primele aparate profesionale. Mi-am luat un Nikon D700, un 80- 200. Am început să îmi cumpăr aparatură bună și atunci am avut, pentru prima dată, un eveniment acolo, în Germania. Când am văzut eu cum stă treaba, am zis că trebui să lucrez pentru mine. Mi-am luat cumva inima în dinți, am venit în țară, am luat aparatură. Am urmat și cursurile Școlii de Arte din Pitești. În țară eu făceam foarte multe fotografii de pe munte, din trekking-urile pe care eu le făceam. Muntele, trekking-ul și hiking-ul sunt celelalte pasiuni ale mele. Cei de la primăria orașului Mioveni m-au văzut, am făcut o colaborare și am avut o școală foto acolo. Am predat un an pentru ei, pentru Centrul Cultural din Mioveni. Am făcut și expoziții.
DallesGO: Ce te-a atras la fotografie?
Bogdan Budoiu: Cred că întotdeauna mi-a plăcut frumosul și cumva, făcând foarte multe trasee montane și cățărare, vedeam foarte multe peisaje fantastice, am simțit întotdeauna nevoia să captez, să prind cumva imaginile acestea. Acesta a fost primul pas. Mi-am luat un aparat foto ca să captez aceste imagini.
DallesGO: Ce tip de fotografie faci tu?
Bogdan Budoiu: Eu trăiesc exclusiv din fotografia de eveniment și portret, iar peisajul îl fac strict pentru sufletul meu. Deci, de aproape 12 ani fac eveniment și portret. Am avut și studio, iar acum sunt în căutarea unei săli pentru a face un nou studio. Vechiul studio era la Casa de Cultură, care acum se află într-o stare de degradare și nu am mai dorit acel spațiu.
DallesGO: Cum este să lucrezi în acest domeniu?
Bogdan Budoiu: În business-ul acesta, de fotograf de evenimente, este destul de greu, sincer. Trebuie să știi foarte bine tehnica, dar trebuie să știi foarte bine și să lucrezi cu oamenii pentru că oamenii sunt diferiți și complecși. Ai de-a face cu fel și fel de caractere de oameni și atunci trebuie să fii foarte bun în lucrul cu oamenii.
DallesGO: Din ce ai observat de-a lungul timpului, care e tendința oamenilor de a se comporta în fața camerei?
Bogdan Budoiu: Eu sunt foarte sincer și spun mereu ce gândesc. Oamenii nu mai sunt naturali. Este foarte să găsești cupluri naturale, sincere, oameni cu care să poți lucra ușor. Eu am o experiență foarte vastă în domeniul acesta și acum îmi este ușor, dar ca idee, ținând cont de ce am observat și de ce oameni am întâlnit în toată țara, tendința este una superficială.
DallesGO: În ceea ce privește fotografia de studio, există anumite trucuri prin care să faci oamenii să se simtă mai confortabil în fața camerei?
Bogdan Budoiu: Clar există trucuri, de la ambient, de la spațiu. Contează foarte mult unde ai studioul, pe ce muzică vine omul. Contează foarte mult și cum interacționezi tu cu omul, dacă ești glumeț, dacă știi să interacționezi cu oamenii. Dacă ești o persoană mai rigidă, automat persoana care vine la tine și cu care interacționezi, te simte cumva și nu o să lucrezi foarte ușor cu ea. Trebuie să fii deschis, să ai simțul umorului, să ai un vibe bun.
DallesGO: Există un lucru despre acest domeniu pe care crezi că ar trebui să îl știe cei care își doresc să devină fotografi?
Bogdan Budoiu: Sunt mai multe. Unul dintre ele este foarte important în relația interumană. Relația cu oamenii este foarte importantă. Dar în primul rând, trebuie să cunoască tehnica foarte bine pentru că foarte mulți nu își cunosc tehnicul. Sunt buni pe creație, dar nu prea cunosc tehnicul. Acestea două trebuie să fie cumva în balanță. În al doilea rând, trebuie să știe să își construiască o relație faină cu oamenii.
DallesGO: Este un domeniu solicitant?
Bogdan Budoiu: Foarte solicitant. Fotografia de studio este puțin mai lejeră pentru că ai setup-ul tău, ai studioul tău, dar dacă faci fotografie de eveniment este foarte solicitant. Tot timpul ești pe fugă, trebuie să știi foarte bine setările și camera. Trebuie să acționezi repede și să prinzi momente. Până la urmă, în fotografia de eveniment este vorba despre a surprinde momente, emoții. Dacă nu ești pe fază să surprinzi momente și emoții, înseamnă că nu prea ești un fotograf bun de eveniment. Este un domeniu foarte, foarte solicitant.
DallesGO: Presupun că este un domeniu profitabil, dar este nevoie și de multă pasiune.
Bogdan Budoiu: Este importantă pasiunea pentru că altfel nu ai putea să fotografiezi la nunți, de exemplu. Este și un domeniu profitabil dacă ești la un nivel foarte bun. Dacă ești la un nivel jos, o să te duci la evenimente plătite mai puțin. Dar dacă ajungi la un nivel bun, dacă știi să îți faci un portofoliu bun, ești foarte bine plătit.
DallesGO: Fotografia este considerată o artă, deci presupun că este nevoie și de creativitate.
Bogdan Budoiu: Bineînțeles, fără creativitate nu ai cum. Adică, să ajungi la un nivel bun, este nevoie de creație, de efort, de pasiune. Sunt foarte mulți fotografi pe piață și dacă nu ești creativ și nu ai un portofoliu fain, nu prea reușești să te menții în acest domeniu.
DallesGO: Ne poți spune câțiva fotografi care te inspiră?
Bogdan Budoiu: Sunt foarte mulți, mai ales internaționali. De la noi din România, de exemplu, este Edward Aninaru, un fotograf foarte bun pe fashion. Este din București, lucrează prin State.
DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?
Bogdan Budoiu: Eu vă știu de ceva timp. Chiar am fost la un curs DallesGO, la un curs de fotografie de fashion. Îmi place să lucrez cu oamenii, dar este, într-adevăr, o provocare. Iar din afară, îmi place foarte mult un tip care locuiește în Franța, dar este tot român. The Paris Photographer se numește. Este un fotograf foarte bun și are o poveste de viață foarte mișto. Mario Testino este un nume fantastic în modă. Este absolut genial.
DallesGO: Ai vreun proiect despre care merită povestit?
Bogdan Budoiu: Am un proiect fain la care lucrez despre România, „De ce iubesc România”. Este vorba despre cum să pui România în cele mai faine imagini. Încă lucrez la el, am aproape 2000 de imagini din toată România, de pe toți munții, din toate anotimpurile.
DallesGO: Cum te vezi în rolul de profesor?
Bogdan Budoiu: Așa cum spuneam, am mai fost în rolul acesta. Am fost profesor la Centrul Cultural timp de un an, iar unul dintre foștii mei cursanți chiar este acum un fotograf de wedding foarte bun. Este top 100 fotografi de wedding. Alexandru Văduva este numele lui.
DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanți?
Bogdan Budoiu: Ei sunt începători, așa că vreau, în primul rând, să știe să folosească foarte bine aparatul foto și să știe foarte bine tehnica și după ceea puțină creație.
DallesGO: Ai un sfat pentru cursanți?
Bogdan Budoiu: Sfatul meu este să iasă și să fotografieze. Acesta este cel mai bun sfat pe care îl pot da pentru că în momentul în care nu faci asta și nu te dedici, nu ai cum să perseverezi, nu ai cum să urci, nu ai cum să faci fotografii mai bune. „Ieși afară și fotografiază” este sfatul meu.