Lacrima Andre – despre rolul unui make-up artist: “Scopul nostru este acela de a realiza un machiaj perfect pentru fiecare persoană în parte, care să îl mulțumească atât pe creator, cât și pe client”
Lacrima Andre, fondatoarea Namida Studio Beauty School, este una dintre cele mai pricepute și mai apreciate makeup artiste din Târgu Mureș, cu o experiență vastă în zona de beauty, atât ca make-up artist, cât și în calitate de trainer în cadrul unui număr semnificativ de masterclassuri importante de machiaj.
Parcursul profesional a purtat-o de la o zonă bazată mai mult pe știință spre o arie total opusă, orientată spre artistic și creativ. „Lucrez în domeniu de 17 ani, iar de cca. 7-8 ani sunt și formator, profesor. Deși am predat în trecut și cursuri de cosmetică, am ales ulterior să mă axez mai mult pe partea de make-up. În prezent am propriul meu studio de make-up numit Namida Studio Beauty School, unde îmi desfășor activitatea atât în calitate de make-up artist, cât și de profesor”.
Anterior fondării propriului studio de make-up, Lacrima și-a desfășurat activitatea într-un domeniul total opus celui artistic, dar și-a dat seama că pasiunea pentru creație este cea după care vrea să își ghideze întreg parcursul profesional. „ Meseria mea de bază este cea de economist, dar am fost dintotdeauna pasionată de partea creativă, îmi plac culorile, îmi place să pictez, iar la vârsta de 30 de ani pot spune că mi-am descoperit o altă pasiune”.
Am aflat de la Lacrima că atingerea performanței în acest domeniu necesită dobândirea unor cunoștințe solide și îmbunătățirea continuă a acestora. „Mi-am dorit să mă perfecționez și cel mai bun mod de a realiza acest lucru a fost prin urmarea unor cursuri de prestigiu. Printre cursurile absolvite se numeră școli prestigioase precum: Școala Internațională Christine Valmy din București, Make up Atelier Paris București și multe masterclassuri ținute în special de ruși, pentru că îmi place stilul lor de a machia”.
Pasiunea pentru make-upul realizat de rusoaice și-a pus puternic amprenta asupra muncii pe care Lacrima o realizează în prezent. „ Îmi place foarte mult modul lor de lucru. Își canalizează atenția pe ceea ce fac și sunt perfecționiști. Pun accentul pe lucrul curat, ordonat, aspecte pe care mă focusez și eu în munca pe care o fac. Pe partea de make-up propriu-zis cerințele nu sunt cu mult diferite de ceea ce își doresc româncele, dar tehnicile pe care le folosesc sunt uneori opuse. Ei nu folosesc niciodată „metoda americană” – cea care presupune pentru început machiajul ochilor și ulterior pe cel al feței. Pot spune că nici eu nu sunt adepta acestei tehnici . Îmi place să lucrez curat și de aceea consider că trebuie să se facă mai întâi baza și ulterior restul feței”.
Pe lângă cursuri la diferite școli de profil din România, Lacrima s-a implicat și în numeroase masterclassuri alături de make-up artiști renumiți precum: Nataly Frekautsan sau Oxana Novacovici din Timișoara. Pe partea creativa a participat la concursuri naționale și internaționale. Astfel, la Cluj-Napoca a obținut mențiune în cadrul concursului “MUA Championship Internațional”; iar în Ungaria, la Budapesta, a câștigat medalia de argint la competiția numită Stage Makeup – cu tematica Karl Lagerfeld.
Vasta experiență pe care a căpătat-o de-a lungul anilor i-a permis să cunoască foarte bine preferințele româncelor și să le contureze un profil comun în ceea ce privește alegerile pe care le fac în zona de beauty. „Româncele preferă nuanțele clasice de nude, maro, smoky. Nu sunt prea des adeptele culorii și se tem de combinații extreme. Mie îmi plac culorile, dar machiajul se realizează în funcție de preferința clientei chiar dacă, bineînțeles, intervin cu sfaturi acolo unde este nevoie. Simpatizez combinarea diferitelor nuanțe și cromatica, însă observ că ele nu au foarte mult curaj la acest capitol. Niciodată nu trebuie să exagerăm, dar consider că o pată de culoare este mereu binevenită”.
Namida Beauty School este pentru Lacrima o a doua casă, dar evoluția studioului a depins de mai multe evenimente, inclusiv de izbucnirea pandemiei, și a cunoscut diverse modificări. „Am început afacerea într-o casă închiriată, mutând-o ulterior într-o parte a casei mamei mele. Din 2020-2021 lucrez în această nouă locație și îmi face plăcere, în felul acesta mă simt într-un fel mai aproape de familie. Cred că am moștenit pasiunea pentru creativitate de la bunicii mei. Am crescut de mică într-un atelier de croitorie pe care îl deținea familia mea. Am avut întotdeauna exemple feminine în familie care m-au inspirat prin adoptarea unui stil creativ și ușor excentric,purtau tot felul de accesorii, inclusiv turbane, si dădeau dovadă de un puternic simț estetic”.
Simțul estetic pe care l-a moștenit din familie și a avut grijă să îl cultive ulterior s-a tradus prin punerea accentului pe imaginație și prin preferința pentru machiaje mai creative. „Mi-au plăcut dintotdeauna machiajele creative. În momentul în care am predat cursurile, începeam cu baza și mergeam până la „cut crease”. Acest tip de machiaj alungit care presupune realizarea unei linii pe arcadă, unite sau neunite, prin care se redesenează pliul ochiului este o preferință personală. Cu toate acestea, cele mai creative tipuri de machiaje le-am realizat sub forma unor machiaje tematice sau picturi de față pentru ocazii speciale precum Halloween, Crăciun sau ședințe foto. Munca mea este diversă și încerc să realizez tot felul de machiaje: de la cele clasice, la cele smokey, cu sau fără pigmenți (aceste tipuri de prafuri se folosesc destul de rar în ultima vreme deoarece există farduri în culori puternice care le pot înlocui cu succes”).
Inspirația și creativitatea merg mână în mână și de multe ori pornesc de la o idee găsită împreună cu clienta. „În stabilirea ideii contează foarte mult preferințele clientei și ce își dorește aceasta să obțină. Pornesc adesea de la elemente precum: evenimentul la care urmează să participe, care este culoarea rochiei sau a accesoriilor, analizez trăsăturile feței și îmi dau seama pe loc ce tip de machiaj o avantajează. Încerc întotdeauna să găsim un numitor comun”.
Lacrima și-a propus să le insufle și clientelor o doză de curaj și creativitate, încurajându-le să facă alegeri mai spontane și mai asumate. „ Cred că româncele au o ușoară barieră atunci când vine vorba de a face alegeri. Majoritatea optează pentru nuanțe neutre de crem, bej, maro, smokey, eyeliner și cam atât. Sunt puține cele care doresc culoare, iar acelea trebuie să fie asumate și să știe cum să poarte un astfel de machiaj întrucât totul ține de atitudine”.
Am aflat motivele pentru care sectorul de make-up este unul ce generează oportunități nelimitate, dar oricine este dornic să pătrundă în această lume trebuie să întrunească și o serie de calități. „Cred că meseria de make-up artist nu este chiar pentru oricine. Dacă cineva vrea să urmeze această cale în primul rând trebuie să îi placă. Cred că cei ce aleg să participe la aceste cursuri de make-up sunt cei cărora le place și sunt pasionați de acest domeniu. Fie că au înclinație pentru asta sau vor să încerce pur și simplu ceva nou, pot să realizeze pe parcurs că le place. Sunt mulți cei ce ajung să descopere că sunt pasionați de design, de culori, de combinații diverse, de tot ceea ce presupune zona creativă. De asemenea, răbdarea cu clienții este un aspect care are o importanță egală cu pasiunea”.
Totodată, Lacrima ne-a menționat și care este rolul perfecționismului în această meserie. „Sunt o persoană perfecționistă și încerc mereu să lucrez cât mai curat și mai perfect posibil. Chiar dacă oamenii au de multe ori imperfecțiuni sau asimetrii, machiajul are rolul de a le corecta și de a-i ajuta să își atingă idealul. În meseria pe care o practic greșelile sunt firești, dar întotdeauna sunt corectate și nu se merge pe principiul „lasă, merge și așa.” Scopul nostru este acela de a realiza un machiaj perfect pentru fiecare persoană în parte, care să îl mulțumească atât pe creator, cât și pe client.”
Perfecționismul s-a observat și din postura de mentor, unde exigențele ei au fost răsplătite. „Am avut o situație mai specială cu un fost cursant căruia i-am cerut să facă ceva, iar acesta nu a putut să realizeze cerința din cauza unui blocaj. A considerat la momentul respectiv că un machiaj ascuțit nu se potrivește clientei și nu ne-am înțeles din acest punct de vedere. Ulterior, acesta a devenit cel mai bun cursant al meu, iar critica mea constructivă l-a ambiționat”.
Din postura de make-up artist, indiferent de sacrificiile pe care le presupune acest job, Lacrima ne-a mărturisit că este o meserie pe care nu ar schimba-o pentru nimic. „Cred că este cea mai frumoasă meserie din lume. Să vezi că iese din mâinile tale ceva frumos și clienta este mulțumită, să îi poți ascunde defectele și accentua calitățile mi se pare un lucru minunat. Pe de altă parte, ca unic manager al propriei afaceri, aceasta ne-a mărturisit că s-a confruntat cu numeroase situații. M-am descurcat singură cu tot ceea ce a presupus înființarea și gestionarea unei afaceri și sunt momente în care mi-ar fi plăcut să am pe cineva cu care să mă pot consulta, un asociat. Pe de altă parte, sunt și avantaje în a lucra de unul singur, în special referitoare la libertatea pe care ți-o oferă această poziție”.
Pe viitor, a ales să își împartă în mod egal timpul între cariera de make-up artist și cea de profesor, iar propunerea DallesGO a reușit să fie punctul de intersecție pentru cele două. „Îmi doresc să continui meseria de make-up artist și să mă concentrez și pe partea de profesorat. Am așteptat cu nerăbdare propunerea DallesGO și sunt entuziasmată datorită deschiderii unei astfel de școli de profil în Târgu Mureș”.
Așadar, în calitate de profesor al noului Curs de Make-up DallesGO Târgu Mureș, Lacrima ne-a mărturisit că așteaptă pe oricine este dornic să învețe secretele acestei meserii și a dorit să transmită un mesaj viitorilor cursanți. „Îi încurajez să participe la acest curs pe toți cei care sunt pasionați și își doresc să învețe această meserie, indiferent că aleg să o facă pentru ei sau doresc să o transforme într-o profesie. Doresc să le împărtășesc din experiența mea, să îi ajut să înțeleagă anatomia feței, cromatica și să stăpânească foarte bine tehnicile machiajului ”.