0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Iulia Sasu, designer: “Să faci un om fericit prin ceea ce poți tu să creezi este un lucru extraordinar.”

Iulia Sasu, designer: “Să faci un om fericit prin ceea ce poți tu să creezi este un lucru extraordinar.”

Cu un master în design vestimentar la UAD Cluj și cu o experiență de mai bine de 8 ani în ceea ce înseamnă croitoria la comandă, Iulia Sasu ne-a povestit despre munca ei și despre noua experiență în calitate de profesor al Cursurilor de Design Vestimentar și Tipare și Croitorie DallesGO Cluj.

DallesGO: Cum a luat naștere pasiunea ta pentru croitorie?

Iulia Sasu: Din familie, de la mama care a fost croitoreasă, dar și de la prietenele mele. Inițial, am început să realizez rochii pentru mine, iar prietenele sunt cele care au crezut că pot face mai mult. Asta m-a ajutat pe plan personal, dar și profesional.

DallesGO: Cum a început afacerea ta și cum o poți descrie?

Iulia Sasu: Am învățat să cos de mică, realizând haine pentru păpușile mele, iar ulterior pentru prietene. Povestea “reală” a început, însă, în anul 2014 – anul nașterii brandului meu. Totul a pornit din momentul în care o prietenă a văzut pe o rețea de socializare o rochie făcută de mine și mi-a cerut să îi realizez și ei una, pentru un eveniment destul de important. Pe vremea aceea eram încă în timpul facultății și acela a fost momentul în care am făcut primele rochii. Ulterior, am înțeles că pot duce această pasiune la un alt nivel, am renunțat la job și am ales să investesc mai mult în dezvoltarea mea pe acest plan. Am cumpărat mașini de cusut, am închiriat un spațiu, am avut un număr variat de angajați și așa am pornit afacerea.

DallesGO: Cum reușești să gestionezi de una singură întreaga afacere?

Iulia Sasu: Este foarte greu să le faci pe toate. Am o contabilă care mă ajută pe partea de gestiune și am avut, la un moment dat, pe cineva care se ocupa de social media. Între timp am decis să o preiau eu și pe aceasta pentru că am simțiti că eu știu cel mai bine ce fac. Totuși, este aproape imposibil să te ocupi de unul singur de toate aspectele.

DallesGO: Cât de importante sunt hainele pentru noi?

Iulia Sasu: Depinde. Pot fi foarte importante sau neimportante. Depinde de scopul pentru care le folosim. Dacă le utilizăm doar pentru a ne îmbrăca sau dacă le folosim pentru mintea, trupul, sufletul și pentru ceea ce vrem să exprimăm.

DallesGO: Hainele îți pot influența starea?

Iulia Sasu: Dacă crezi în asta da, în mod contrar, nu.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGo?

Iulia Sasu: Consider că am acumulat o multitudine de cunoștințe pe care le pot preda mai departe și cred că pot lăsa ceva în urma mea. Îmi doresc să transmit meseria mea și generațiilor viitoare.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un designer vestimentar sau un croitor?

Iulia Sasu: Cei ce reușesc sunt aceia care pot pune în aplicare atât partea de design, cât și partea de croitorie. În România, din păcate, accentul este pus mai mult pe croitorie decât pe design. În această meserie prezența unor calități înnăscute precum simțul esteticului și al frumosului  este necesară, dar necesită ulterior dezvoltare. În primul rând, este nevoie de foarte multă îndemânare și răbdare. Fără acestea e puțin probabilă dezvoltarea.

DallesGO:  Ce o să învețe la curs? Cursanții pot ajunge să realizeze produse finite?

Iulia Sasu: Procesul este lung. Pentru început, sunt necesare explicarea și însușirea tuturor etapelor ce duc la realizarea schiței. Desenul este modalitatea de transpunere a gândurilor și a ideilor noastre. Avem nevoie de un desen din care să putem vedea o formă, pentru a trece ulterior la tot ceea ce ține de partea de croitorie: măsuri, tipar etc. O altă etapă importantă este reprezentată de producție. În această etapă, cursanții învață materialele și aplicabilitatea lor raportată la schiță. Toate etapele parcurse le vor permite să realizeze produse finite pentru uz personal sau pentru uz comercial, în cazul în care vor să își deschidă o afacere viitoare.

DallesGO:  Care este satisfacția ta în această meserie?

Iulia Sasu: Cred că punctul maxim este atunci când o clientă plânge de fericire. Să faci un om fericit prin ceea ce poți tu să creezi este un lucru extraordinar. Nu se poate descrie acest sentiment. Este suprem, te face să uiti de sacrificiile și dezavantajele meseriei.

DallesGO:  În această meserie este nevoie de multă inspirație. Tu cum îți găsești inspirația?

Iulia Sasu: Lucrând, în general, pe comandă inspirația vine de la clientele mele. Țin foarte mult cont de corpul lor, de nevoile lor, de ceea ce vor să scoată în evidență sau de ceea ce vor să ascundă și, în primul rând, de personalitatea lor care este cea mai importantă. Mai sunt și alte detalii care mă inspiră precum materialele. Este foarte important să avem fiecare stilul nostru și lumea să ne recunoască. Piața este suprasaturată și acest lucru este destul de dificil. Revoluționarea în modă este un concept relativ, dar pentru mine este mulțumitor ce se întâmplă pe plan local.

DallesGO:  Ai un mesaj sau un sfat pentru cursanți?

Iulia Sasu: Să vină cu tot dragul și cu toată încrederea. Să aibă răbdare, putere și încredere că pot să facă un produs finit.