0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Ramona Popeț, designer vestimentar: „Învățând să te îmbraci, înveți să te cunoști”

Ramona Popeț, designer vestimentar: „Învățând să te îmbraci, înveți să te cunoști”

Moda este mai mult decât haine. Moda este o artă, iar cu ajutorul ei poți să descoperi oamenii din fața ta, înainte să iei contact cu ei. De asemenea, prin intermediul modei te poți cunoaște pe tine. Ramona Popeț este un designer vestimentar foarte cunoscut la nivel național cu mai bine de 10 ani de experiență. Deși a acumulat o sumedenie de cunoștințe, mereu își dorește să se reinventeze și să învețe lucruri noi. Așadar, a acceptat provocarea noastră de a preda Cursul de Stilism DallesGO Timișoara și și-a propus să îi învețe pe cei care participă toate secretele modei. 

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru modă?

Ramona Popeț: Pasiunea mea pentru modă a existat dintotdeauna, de când eram mică. Însă, am transformat-o într-o meserie de mai bine de 10 ani, când am devenit designer vestimentar. Inițial, am făcut Facultatea de Filologie și Facultatea de Drept pentru că mi-am dorit să fiu profesoară și părinții și-au dorit avocat. Așadar, să îi împac și pe ei și pe mine, am făcut ambele facultăți. Dar dintotdeauna visul meu a fost să fac design vestimentar. Așa că acum 10 ani mi-am început visul. 

DallesGO: Cum este să fii designer vestimentar?

Ramona Popeț: Este împlinirea unui vis. Oricine își dorește ceva foarte mult și își îndeplinește visul cred că știe câtă satisfacție îți poate aduce ceva ce îți place cu adevărat. Când faci ceva ce îți place cu adevărat, nu simți deloc munca. Eu muncesc 12 ore pe zi în mod constant cu mici pauze, dar nu simt niciodată că muncesc și nu simt oboseală pentru că satisfacțiile sunt foarte mari. Aceasta a fost pasiunea mea dintotdeauna. Mi-a plăcut să citesc, să studiez despre istoria modei, despre personaje din modă, despre trenduri, despre curente. Asta mi-a plăcut mereu. Mi-a plăcut mereu să studiez femeile, felul în care se îmbracă, felul în care se poartă, să fac o analogie între personalitatea lor și felul în care se îmbracă. Pentru mine fiind o pasiune atât de mare, este o plăcere deosebită să fac asta.

DallesGO: Cum ai primit propunerea DallesGO?

Ramona Popeț: M-am bucurat foarte mult. Nu mă așteptam. Eu am predat, la rândul meu, cursuri online în perioada pandemiei și am avut un feedback foarte bun din partea cursantelor. Chiar m-am bucurat foarte mult și a fost o surpriză tare plăcută pentru că îmi doresc să fac asta și sunt sigură că toate informațiile pe care le știu este bine să ajungă mai departe. 

DallesGO: Ce ne poți spune despre afacerea ta?

Ramona Popeț: Afacerea am pus-o pe picioare acum mai mult de 10 ani. Noi ca brand am stat destul de low profile. Nu ne-am dus înspre bloggerițe sau persoane publice, dar au venit ele spre noi și am observat că au fost multe propuneri din partea prezentatoarelor de știri. În general, hainele noastre sunt destul de casual, nu sunt haine de seară și atunci sunt foarte potrivite pentru emisiuni sau pentru evenimente de zi. Cred că așa ne-am găsit clientele sau, de fapt, mai mult ne-au găsit ele pe noi. Am participat la multe emisiuni. Am fost invitată în mod constant la Digi24, unde am vorbit despre trenduri, despre modă, despre ce se poartă, despre diferite curente. Este un proiect constant de-ale noastre și îmi place foarte mult. Bineînțeles că hainele noastre au fost îmbrăcate și de multe persoane din televiziune. În această afacere fac aproape tot. Așa am și învățat. Cred că este un atuu faptul că lucrez foarte mult cu femeile. Fac și partea de tipar și partea de croi. Iau măsuri și facem foarte mult custom made. Așa am învățat toate proporțiile, ce își doresc femeile, cum să își înțeleagă silueta și cum să se îmbrace în conformitate cu silueta lor. Este foarte important acest lucru și cred că despre asta aș vrea să vorbesc și în cadrul cursului, cum să ne înțelegem corpul, cum să punem în valoare punctele forte și cum să le ascundem pe cele care nu ne avantajează atât de mult. 

DallesGO: În afară de ce ai menționat deja, ce altceva o să îi mai înveți pe cursanți?

Ramona Popeț: M-am gândit să structurez cursul în două părți, una teoretică și una practică. Pe partea teoretică nu vreau să insist foarte mult. Bineînțeles că va trebui să facem puțin o trecere prin istoria modei, prin anumiți termeni, pe care îi auzim destul de des, precum prêt-à-porter, haute couture, fast fashion, dar poate nu știm exact ce înseamnă. Vreau să vorbim despre trenduri, despre anumite curente, puțin despre istoria modei pentru a înțelege cum am ajuns să purtăm, despre stiluri vestimentare, cum le identificăm, în care ne regăsim, care ne reprezintă, pe care îl alegem în funcție de personalitatea noastră, cum ne identificăm tipologia siluetei, cum ne accesorizăm, în ce să investim, cum să investim cu cap, cum să avem o garderobă versatilă cu puține piese, ce înseamnă o garderobă capsulă, creativitatea cromatică, psihologia culorilor. Aș vrea să facem o trecere de la artă la modă și cum se întrepătrund ele. La partea practică, bineînțeles, vreau să insist foarte mult pe personalitatea fiecăruia și pe individualitatea fiecărui cursant pentru că noi toți suntem diferiți. Vor avea teme, moodborad-uri. Vom face foarte multe teme pe subiecte fixe. Adică, pe un anumit stil, pe o anumită ocazie, pe o anumită tipologie de siluetă, la ce vor să renunțe din garderobă și de ce, ce vor să adauge în garderobă și de ce. Deci, aș vrea să fie pentru fiecare cursant. Vreau ca atunci când pleacă de la acest curs, să știe că a învățat. Este foarte important să plece cu un bagaj de informații care să îi ajute ulterior să își construiască garderoba potrivită.

DallesGO: Cât de importante sunt hainele pentru oameni?

Ramona Popeț: Sunt foarte importante și nu spun asta doar pentru că eu fac haine, ci pentru că este cartea noastră de vizită. Este limbajul nostru non-verbal. Înainte de a vorbi, înainte de a purta o discuție cu cineva, ne arătăm prin felul în care suntem îmbrăcați. Este primul lucru pe care îl spunem despre noi. Eu am ajuns acum, după 10 ani în domeniu, să îmi dau seama de felul unui om de a fi, de caracterul lui, de comportamentul lui, de natura lui prin piesele vestimentare pe care și le-a ales. Spunem foarte multe despre noi prin hainele pe care le alegem. Este foarte important. Foarte multe uși ni se deschid când suntem bine îmbrăcați și potrivit îmbrăcați. 

DallesGO: O să învețe și cursanții să recunoască anumite tipologii de persoane în funcție de hainele pe care le poartă?

Ramona Popeț: Da. Una din teme va fi cum să identificăm legătura dintre personalitate și haine, nu doar în cazul nostru, ci și în cazul celorlalți pentru că există această legătură. Toate alegerile noastre spun foarte multe lucruri despre noi. Aici este o mică legătură între modă și psihologie. Există acest termen, de psihologie a modei. O să le învăț și pe cursante cum să identifice aceste trăsături ale oamenilor prin hainele pe care le poartă. 

DallesGO: Ai întâmpinat obstacole până acum în această profesie?

Ramona Popeț: Sigur că am dat și de obstacole, ca toată lumea. Începutul a fost destul de lin și poate acest lucru mi-a dat destul de multă ambiție și curaj, dar apoi au venit și momente grele, bineînțeles culminând cu perioada pandemiei care cred că a fost o perioadă grea pentru toată lumea, însă am rezistat. Nu pot să spun că a fost vreodată în acești zece ani un moment în care să îmi doresc să renunț. Nu am luat niciodată în calcul acest aspect. În acest domeniu este grea interacțiunea cu angajații pentru că este un flux foarte mare de oameni pentru că este o meserie foarte grea. Croitoria este o meserie grea. Cine o face, știe ce spun. Sunt doamne în vârstă, tinerele nu prea mai vor să facă această meserie. Li se pare ușoară, dar nu este, de fapt. Este greu de învățat. Nu mai există școli de meserii. Este o meserie, din păcate, pe cale de dispariție. Și a găsi oameni pricepuți în domeniu, care să înțeleagă viziunea ta ca artist este destul de dificil. Acesta este un punct greu din ceea ce fac eu. De asemenea, este greu faptul că mereu trebuie să te reinventezi. Noi mergem pe o linie casual și cu toate astea avem o cerere foarte mare din partea clientelor. Deși, este mult mai simplu, poate, în partea de seară, în partea elegantă pentru că este mai accesorizată, mai versatilă. La casual spui mereu că nu mai ști ce să mai adaugi, dar se găsesc. Creativitatea are foarte mare nevoie de liniște. Ca artist ai nevoie de liniște și de o sensibilitate anume pentru a putea crea. 

DallesGO: Unde îți găsești inspirația?

Ramona Popeț: Înainte să încep această afacere, mă inspiram din reviste, de la femei pe care le admiram, nu neapărat vedete. Pe mine mă inspiră foarte mult femeile simple de pe stradă. Stau la semafor, mă uit pe stradă și de acolo îmi iau inspirația, de la femei simple. Dar mă inspiră foarte mult și natura. Cromatica din natură îmi place foarte mult. De obicei, când pornesc o colecție nouă, plec de la culoare și aleg două sau trei culori pe care le combin și de obicei pe acelea le găsesc în natură. Mă inspiră oamenii, în principal, femeile. Îmi place foarte mult să studie femeile, modul în care se mișcă, îmi place să văd lejeritatea din mișcări și atunci îmi închipui ce haine ar trebui să poarte ca să se simtă bine în corpul lor. Mă inspiră discuțiile cu alte femei, nevoile lor. Mă inspiră foarte mult clientele mele pentru că sunt foarte deschise și îmi spun ce își doresc și asta mă interesează foarte mult. Momentan, mă inspiră anii ’70. De acolo mi-am găsit acum inspirația. Mă inspiră tot, muzică, filme, uneori o piesă veche de-ale mele, pe care aș vrea să o reinterpretez, dar cel mai mult, femeile. 

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanți?

Ramona Popeț: Aș vrea să sfătuiesc și să încurajez cât mai multe fete, indiferent de vârstă, că sunt foarte tinere, că sunt mature, mereu avem ceva de învățat. Nu trebuie neapărat să vină cum să se îmbrace, că să se regăsească și să se cunoască mai bine. Învățând să te îmbraci, înveți să te cunoști. Acesta este un lucru foarte important.