0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Olimpia Urdea, dascăl iubitor de frumos și creator în domeniul vestimentar

Olimpia Urdea, dascăl iubitor de frumos și creator în domeniul vestimentar

Olimpia Urdea este Lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Arte Vizuale, Facultatea de Arte, Universitatea Oradea și profesorul cursului de Tipare și Croitorie DallesGO Oradea. Formarea inițială ca inginer în domeniul Confecțiilor textile la o facultate de profil din Iași a fost completată cu doctoratul în Arte Plastice și Decorative la Universitatea de Vest din Timișoara. Pregătirea profesională multidisciplinară pe care și-a asumat-o, completată cu bogata experiență la catedră (din care trei ani i-a petrecut ca formator de specialitate în Regatul Marocului) constituie un atu în cariera sa universitară.

 Olimpia Urdea își împărtășește experiența și priceperea cu studenții săi, pe care îi consideră parteneri în actul formării profesionale. “Eu mă simt dascăl. Eu întotdeauna am spus că nu sunt profesor, sunt dascăl și mă simt aproape de cursanți. Îmi place să fiu nu dascălul de la catedră, ci omul din echipă.”

Conduce Asociația D’ART în calitate de președinte, organizația non-guvernamentală fiind dedicată susținerii și promovării tinerilor artiști. 

DallesGO: Cum ai ales această meserie?

Olimpia Urdea: Cum sau DE CE? Am ales-o pentru că îmi plăcea să cos, încă din adolescență. Experimentam pe tot felul de materiale textile. În perioada comunistă eram oarecum “uniformizați”, inclusiv din punct de vedere vestimentar, iar eu doream să fiu diferită de ceea ce oferea piața și astfel am început să-mi realizez singură vestimentația.

DallesGO: Când ai început să realizezi primele tipare?

O. U.: În clasa a V-a. Atunci am tăiat primul cearceaf… ca să-mi fac o rochie! Era verde pal cearceaful, eu eram șatenă… mi se potrivea. Materialul era bumbac și știam de atunci că este sănătos pentru trup.

DallesGO: Care sunt etapele elaborării unui tipar?

O. U.: În primul rând, stabilești modelul. Identifici măsurile corpului de care ai nevoie, în funcție de ceea ce vrei să faci. Apoi purcezi la construcția tiparului de bază, de obicei un tipar clasic, pe care ar fi indicat să-l ai mereu “prezent” ca tipar etalon sau tipar martor. Identifici detaliile modelului pe care ți l-ai propus și modificările care se impun asupra tiparului de bază. 

DallesGO: Ce înseamnă Cursul de tipare și croitorie DallesGO?

O. U.: Tipare, tipare și iar tipare! Exercițiu mult la mașina de cusut! Dobândirea de competențe diverse în ceea ce privește execuția detaliilor și capacitatea de integrare a lor în modele. 

DallesGO: Care a fost cel mai interesant moment din cariera ta?

O. U.: Cel în care am fost pusă în situația să predau în limba francezo-araba (!!!!) în Regatul Marocului. Sistemul de predare de acolo e diametral opus celui din România și incomparabil mai eficient. 

DallesGO: Cu ce țesături este mai greu de lucrat?

O. U.: Din punctul meu de vedere, cu nici una. Din punctul de vedere al începătorului, cu cele care au coeficient mare de alunecare: saten, mătase etc.

 

DallesGO: Ce calități trebuie să ai ca să ajungi la o carieră de vârf în acest domeniu?

O. U.: Grea întrebare, greu răspuns! Nu știu. Nu știu nici măcar care e vârful! Pentru că nu e ca în geografie! Câți îl ating?! Totul e relativ. O problemă românească este că sunt prea mulți în galeria de pe margine, care nu știu nimic, nu fac nimic, dar îți spun mereu că n-o să ajungi unde vrei! Mentalitate din ce în ce mai greu de învins!

DallesGO: De ce e important pentru tine acest curs?

O. U.: Îmi place să predau. Îmi place să transmit ceea ce stăpânesc, atât cât stăpânesc. 

DallesGO: Ce îți place cel mai mult la aces curs?

O. U.: Provocarea pe care mi-o dau cursanții. Îmi place să fiu provocată, întrebată. Altfel, ar fi un discurs cu mesaj unidirecțional. Provocarea cursanților înseamnă interes din partea lor. Este ceea ce motivează orice lector!

DallesGO: Cum e omul Olimpia?

O. U.: Hmmm. DIRECTĂ! Atât de directă, încât supăr multă lume care nu suportă adevărul spus verde-n față. Și PUNCTUALĂ! Exagerat de punctuală, îmi spun unii… Este educația pe care le-o datorez părinților mei. Și EMPATICĂ! Trăsătură tot mai rar întâlnită în ziua de azi. Din păcate ce am constatat e că toate aceste calități pe care mi le atribui nu fac decât să mă facă se pierd în societatea actuală! Păcat. Se pierd valori!

DallesGO:Un sfat pentru cursanții noștri?

O. U.: Implicare! Determinare! Și iar implicare, și iar determinare. Altfel, totul este un castel de nisip. Dacă vor să facă ceva, să o facă cu implicare maximă pentru maxim de beneficiu pentru ei!

Află mai multe despre cursul de Tipare și Croitorie DallesGO aici: https://dallesgo.ro/cursuri/tipare-si-croitorie/!