0769 041 711
info@dallesgo.ro

TOTUL DESPRE VIN

Vinul este atat de comun in viata noastra si ne aflam atat de des in prezenta lui incat, in timp, putem pretinde ca avem o oarecare idee despre ce inseamna aceasta bautura. Este usor sa facem diferenta din punct de vedere vizual intre un vin rosu si unul alb pentru ca arata diferit, nu-i asa?  De asemenea, stim cu totii ca si gustativ sunt diferite. In realitate, insa, vinul este mai mult decat o simpla bautura. Vinul spune intotdeauna o poveste, este produsul unei culturi, amprenta unei personalitati, a unui spatiu geografic si a unei istorii. Si doar avand cateva cunostintele de baza va veti putea bucura cu adevarat de aroma si intensitatea vinului la adevarata sa valoare.

Cu siguranta vi s-a intamplat cel putin o data sa va aflati intr-un restaurant şi sa va fie adusa lista de vinuri, dar sa nu va puteti decide pentru ca nu ctiti exact cum sa traduceti caracteristicile fiecarui vin. Sau sa va aflati in fata rafturilor din magazine pline cu vinuri si, la fel, sa nu va puteti decide pe care sa-l alegeti. Nu trebuie sa deveniti somelieri ca sa intelegeti ce scrie pe eticheta unei sticle de vin sau sa va dati seama daca gustul mancarii si al vinului se potrivesc. La DallesGO ti-am pregatit un altfel de curs, un curs de initiere in tainele vinului, care sa te ajute nu doar sa faci diferenta intre soiuri, ci si ce arome sa cauti in vinul pe care il alegi in functie de felurile de mancare de pe masa, sau cum sa evaluezi un vin din punct de vedere senzorial.

Pe parcursul a 12 saptamani veti degusta vinuri din toata lumea, de la cele seci si pana la vinurile spumante reprezentative sau atipice pentru varietatea lor, insa nu inainte de a invata cum sa faceti asta in mod corect. Iar pentru o degustare ca la carte este important sa va folositi toate simturile, pentru a diferentia elementele care variaza de la un vin la altul: culoarea, densitatea, consistenta, buchetul, tipul de struguri folositi, chiar si pretul vinului. 

Examinarea vizuala –  Primul pas este sa turnati vinul in pahar si sa il privesti ca sa observati diferite particularitati ale culorii. 

Examinarea olfactiva –  O mare parte a procesului de degustare tine de simtul olfactiv, de identificarea diferitelor buchete pe care le are un vin. 

Examinarea gustativa –  Cel de-al treilea pas este reprezentat de sorbirea unei cantitati mici de vin ce trebuie plimbat prin toata cavitatea bucala pentru a-i simti compozitia: densitatea, taria, catifelarea, aciditatea mai mare sau mai redusa. 

Examinarea auditiva –  Si auzul este pus in functiune in analiza temeinica a unui vin, in special in cazul vinurilor spumante. Pentru a le identifica, cel mai mare ajutor il ofera sunetul pe care il elibereaza sticla atunci cand o deschizi.

Asadar, vei invata ca savurarea unui vin este de fapt o experienta multisenzoriala. Vazul, mirosul si gustul sunt activate atunci cand bem un pahar de vin. Iar tipul paharului, temperatura, modul in care bem sau tinem paharul contribuie la explorarea si descoperirea tuturor atributelor unui vin. Despre toate acestea veti invata la cursul Totul despre Vin DallesGO, sub indrumarea celor mai buni cunoscatori in domeniul somelier. De asemenea, veti face face cunostinta si cu VS, DOC, tanini, oxizi, acizi, decantare – termeni care, desi par sa va duca cu gandul inapoi la orele de chimie din anii de scoala, odata intelesi, veti face lumina in universul atat de parfumat al vinurilor bune si veti stii ce sa alegeti data viitoare cand va veti afla in fata unui raft sau a unui meniu cu vinuri

Cursul Totul despre Vinuri DallesGO te ajuta sa te familiarizezi cu lumea vinului pentru a putea intelege mult mai usor aromele delicate ale unui pahar.

Un modul are 12 saptamani si costa 4.800 lei, achitabili în 2 rate*
Cursurile au loc saptamanal la sediul DallesGO, intr-una din zilele saptamanii, de luni pana sambata, dimineata de la 11:00 la 14:00 sau seara de la 18:30 la 21:30, timp de 12 saptamani.
*In urma reducerii de 50% OFF, pretul cursului Totul despre Vin nu va mai fi de 4.800 lei, ci de 2.400 lei pentru plata integrala.
Poti plati si in rate, beneficiind de un discount de 20%, achitand astfel 3.840 lei.
Pretul pachetului de Totul despre Vin plus Cooking Incepatori plus Cooking Avansati cu promotia 3 in 1 – PACHET COMPLET este de 5.000 lei pentru plata integrala.

MIRELA MATEESCU

Profesor BUCURESTI


Mirela Mateescu este dovada vie ca gusturile se educa. Corporatista inraita, Mirela a descoperit aromele vinului in urma cu 7 ani cand, dupa ce punea pe hold deadline-uri, sedinte de department si targeturi lunare, mergea la diverse degustari de vin care aveau loc in oras in diverse wine-bar-uri si restaurante. Pasiunea pentru vin i-a deschis si o pofta imensa de cunoastere astfel ca a revenit pe bancile scolii. A urmat cursurile prestigioasei academii britanice Wine and Spirits Education Trust pana la nivelul 3, un curs de somelieri, un curs de degustatori la ADAR. Iar in prezent este studenta la Masterul Tehnologii performante, Management si Marketing Viti-vinicol organizat de USAMV Bucuresti,

“Dar cea mai buna scoala dupa parerea mea este degustarea. De aceea incerc sa ajung la cat mai multe degustari, lansari de vinuri, targuri de vin si marturisesc ca de mai bine de 4 ani nu exista vacanta sau plecare in strainatate care sa nu includa o vizita la una sau doua crame”, declara Mirela Mateescu.

Iubesete vinul, despre care spuna ca ii stimuleaza incredibil de tare curiozitatea si creativitatea, ceea ce-si doreste sa starneasca si in viitorii cursanti. De altfel, este curator de vin al casei de licitatii Artmark si jurat in concursuri nationale de vin (Centura de Roze-uri, Premiile de Excelenta Vinul.ro, Concursul National BIB).

PROGRAMA CURS

Curs 1: Introducere, dar cu un spumant de welcome
-Sa ne cunoastem: fiecare se prezinta in cateva cuvinte
-Prezentam programa cursului
-Notam asteptarile fiecaruia referitor la cursul care incepe

Curs 2: Putina teorie, dar cu un spumant de welcome
-Ce este vinul?
-De cate feluri este?
-Limbajul specific: deslusirea notiunilor: taninuri, aciditate, baric, defect de dop, corpolenta, monocepaj, cepaj, vericala etc.
-Instrumentar: Tipuri de pahare, tirbusoane, dopuri, decantoare
-Temperaturi de servire, pastrare, defectele vinului
-Cum cumparam vinul la raft/ in meniul unui restaurant
-Principii de asocieri culinare

Curs 3: Vinuri albe romanesti: descriere soiuri + degustare vin
-Cum facem o apreciere vizuala/ olfactiva/ gustativa like a pro
-Cramposie Selectionata – Stirbey
-Feteasca alba
-Feteasca regala
-Sarba si Plavaie – Crama Girboiu
-Francusa – Cotnari
-Zghihara de Husi – Averesti

Curs 4: Vinuri rose romanesti: descriere soiuri + degustare vin
-Cum facem o apreciere vizuala/ olfactiva/ gustativa like a pro
-Rose din Busuioaca de Bohotin – Cotnari
-Rose din Busuioaca de Bohotin – Valahorum
-Rose din Tamaioasa Roza de la Domeniile Coroanei Segarcea
-Nedeea Rose – Vinarte (cupaj soiuri romanesti)
-Comparativa 4 roze-uri cele mai bine cotate pe piata romaneasca horeca (Terra Romana de la Serve/ Vladoi/ Sarica Niculitel/ Lechburg) – soiuri international

Curs 5: Vinuri rosii romanesti – monocepaje
-Vizita vinificator Crama Licorna – Gabi Lacureanu
-FN din toate zonele tarii
-Negru de Dragasani
-Novac

Curs 6: Vinuri albe international
-Sauvignon Blanc
-Chardonnay
-Aligote
-Verdejo
-Albarino
-Assyrtiko
-Pinot Grigio

Curs 7: Vinuri rose – soiuri international
-din PG/ PN/ CS/ Syrah/ Vinuri de Provance

Curs 8: Vinuri rosii – soiuri international
-Cab Sauvignon
-Merlot
-Syrah
-Cab Franc
-Pinot Noir
-Malbec
-Primitivo/ Zinfandel
-Carmenere
-Rara Neagra
-Saperavi
-Agiorghytiko

Curs 9: Cupaje soiuri romanesti VS. cupaje soiuri international de la crame romanesti

Curs 10: Cupaje soiuri romanesti VS. cupaje soiuri international producatori straini

Curs 11: Vinuri spumante
-Metode de vinificatie
-Champagne
-Cremant
-Cava
-Franciacorta
-Prosecco
-Lambrusco
-Frizzante
-Vin spumante

Curs 12: BYOB
Bring your own bottle si analizam impreuna visual/ olfactiv/gustative

Curs 13: Vizita in Dealul Mare
-Crama Budureasca/ Lacerta – crame noi
-Crama Apogeum – crama veche cu prnaz si pairing la conac