0769 041 711
info@dallesgo.ro

CURSUL DE TIPARE SI CROITORIE

Timp de 20 de saptamani invatam tot ce trebuie sa stim la nivel practic pentru a proiecta, a croi, a coase , a finisa si a calca cateva produse de baza – cum ar fi fusta, pantalonul, rochia fara maneci, topul, bluza – precum si cum se pot crea si confectiona mai multe derivate ale acestora. Invatam de asemenea tehnica de a folosi aceste baze pentru conceperea oricarui model nou, astfel incat sa puteti lucra pe cont propriu modele originale.

Pornim de la operatii simple de cusut manual si mecanic, notiuni despre fibre si tesaturi, simboluri folosite in croitorie, dimensiuni de baza ale corpului, schita tehnica-intocmire, citire si interpretare, luarea masurilor, principiile proportiilor, conformatii, tabelul de dimensiuni – si continuam cu tehnici de croire, coasere si finisare.

Totodata avem parte de invitati antreprenori cu branduri cunoscute pe piata, care sunt producatori de haine sau importatori de tesaturi. De la acestia aflam cum si-au consolidat afacerile si ce dificultati au intampinat pe parcurs.

Un modul are 20 saptamani si costa 8.800 lei, achitabili în 4 rate*
Cursurile se tin de doua ori pe saptamana, seara de la 18.30 la 21.30, timp de 20 saptamani.
*In urma reducerii de 50%, pretul cursului de Croitorie si Tipare nu va mai fi de 8.800 lei, ci de 4.400 lei pentru plata integrala.
Poti plati si in rate, beneficiind de un discount de 20%, achitand astfel 7.040 lei.
Pretul pachetului de Tipare si Croitorie plus Design Vestimentar Incepatori si Avansati,cu promotia “3 in 1 – PACHET COMPLET” este de 9.400 lei pentru plata integrala.

PARTENERI:
image description image description

ALEXANDRU NICULESCU

Profesor BUCURESTI


De 23 de ani, Alexandru Niculescu proiecteaza tipare si creeaza modele de haine pentru femei, barbati si copii. A colaborat cu peste 70 de companii si designeri romani si straini, dintre care Debenhams, Evans, Dorothy Perkins, BHS, D&G, Biancospino, Quelle, Venca, Nils Mazzura, Elena Nancu, Dada, Rhea Costa, Venera Arapu, Reiss, Comptoir des Cotonniers, Chevignon, etc.

A lucrat de asemenea ca si costumier pentru filmul “Highlander 4 Endgame”, a creat tinute de scena pentru Alex Velea, Narcotic Sound, Andreea Banica, Andreea Balan, etc.

In prezent proiecteaza costume pentru barbati si femei in sistemele Made to Measure si Industrial Bespoke pentru Gentlemen’s Corner, Bigotti, Cavaliere, precum si pentru brandul INNOCENS.

ISTVAN CIMPAN

Profesor CLUJ


Absolvent al Universitatii de Arte si Design – Cluj-Napoca, specializare Design Vestimentar, Istvan Cimpan este o prezenta distinsa in lumea modei romanesti.
Creeaza tinute unicat de mai bine de 10 ani si este recunoscut, de asemenea, pentru pantofii pe care-i creeaza si picteaza manual. De-a lungul anilor a participat la toate festivalurile importante de Moda atat din Romania cat si din strainatate. Istvan spune ca pentru el “orice exista poate fi fascinant, imi gasesc usor inspiratia. Stilul meu se formeaza pe o persoana pe care o respect, care nu mizeaza doar pe atitudine si intelege ca important e sa faci parte dintr-o ecuatie, si nu dintr-o lume a etichetelor. Fac haine pentru oameni care au aflat deja ce fel de oameni sunt”

ANCUTA ELENA ADINA

Profesor IASI


Are 25 de ani, si a absolvit atat licenta cat si master-ul in fashion design, la Universitatea de Arte is Design Cluj-Napoca, iar in prezent este designer al brand-ului Irina Schrotter. Pasiunea pentru tipare a luat nastere intr-un mod foarte natural pentru Elena, datorita mamei si matusii sale care au lucrat in domeniu. Desi a pornit initial de la o necesitate, mai degraba, de a cunoaste modul in care se realizeaza un produs, aceasta in timp s-a transformat intr-o placere nemarginita. In timpul studiilor, a facut un internship la brand-ul Erdem, unde a invatat extrem de multe lucruri despre cum se construieste un tipar, tips&tricks invatate de la acesti oameni cu experienta pe care nu le-ar fi putut invata singura. Elena este o persoana destul de cerebrala, isi iau job-ul in serios, dar ii plac si lucrurile simple, oamenii carora nu le este frica sa fie ei insisi si care doresc in permanenta sa incerce lucruri noi.

ROZALIA BOT

Profesor ORADEA


Pedagog de meserie, Rozalia Bot a devenit designer de modă urmându-şi visul din copilarie şi chemarea şi a cucerit lumea cu creaţii unicat ce readuc o tehnică tradiţională românească în ţinutele actuale: broderia florală realizată manual în fir de mătase naturală. In 2012 si-a deschis atelierul ce-i poarta numele, iar in scurt timp a ajuns unul dintre deignerii romani cu cea mai fulminanta ascensiune.

“Amprenta este, cu siguranta, detaliul de broderie manuala realizata din fir de matase de catre mama mea. Aceste flori realizate intr-o paleta coloristica larga electrizeaza vizual orice privitor. Broderia manuala-mecanica este o tehnica veche, insa utilizata din ce in ce mai putin in industria modei, in special in Romania.”

Colecţiile ei au fost aplaudate pe podiumurile din ţară şi de peste hotare, a creat pentru nume celebre din showbiz şi a fost premiată ori de câte ori a ieşit să-si prezinte creatiile in fata celor care preţuiesc frumosul. A fost inclusă direct în categoria Premiere Classe si s-a bucurat de succes internaţional, inclusiv în lumea arabă. Iar colectiile ei au cucerit podiumurile de moda la New York Fashion Week, Beijing, Bratislava sau Budapesta și a îmbrăcat vedete locale si internationa.

DANA TANASE

Profesor BRASOV


Dana Tanase este absolventa a Scolii Populare de Arta, sectia Design Vestimentar si a unui Masterclass la Institutul European de Design in Milano. Pasiunea pentru design vine inca din copilarie, iar in 2003 a devenit un mod de viata cand a deschis timid, primul atelier de design vestimentar in Constanta. In 2005 a devenit colaborator al emisiunii Shoppingul – Pasiunea mea, difuzat pe canalul Euforia TV, si, mai apoi, moderator al emisiunii Euforia FB.
Din toate aceste experiente a invatat ca pentru a fi designer ai nevoie de mai mult decat un creion si o foaie, ai nevoie de matematica, imaginatie, psihologie si curaj – important este sa stii care este identitatea brand-ului tau si sa te lasi purtat de creativitate.

TEODORA LUCHIANA BARBU

Profesor SIBIU


Pasiunea Teodorei pentru construcția de tipare a apărut dintr-o dorința firească și o necesitate de înțelegere a modului în care sunt realizate hainele pe care le purtăm. Absolventa a Universitatii de Arte si Design din Cluj-Napoca, Teodora a ales sa se perfectioneze la Escuela Superior de Diseno La Rioja, în Spania, unde a avut parte de un curs practic de tipare și modelaj foarte bine organizat, prin care a invatat cum să treacă de la partea teoretică la cea practică cu ușurință. In prezent manageriază business-ul familiei de producție de confecții textile în sistem lohn si isi dorest sa impartaseasca din experienta si cunosctintele ei celor care vor sa-si insuseasca procedeele tehnice de realizare a produselor vestimentare de la nivel de schiță la produs finit.

ALINA AVRAM

Profesor CONSTANTA


Alina Avram este un designer vestimentar complet, care se poate mandri ca și-a gasit deja drumul in cariera. Din punctul ei de vedere nu este suficient sa stii sa faci o schita, trebuie sa o poti si proiecta, croii si coase, trebuie sa ai o legatura directa cu creatia pana sa ajungi sa predai prototipul la multiplicare. Astfel, la cursul de Croitorie si Tipare isi propune sa dezvaluie toate etapele din spatele confectionarii articolelor vestimentare.

In atelierul ei din Constanta, Alina Avram confectioneaza piese demi couture, de tip runway, dar si piese ready to wear si custom-made. Creatiile ei elimina atat conceptul de haine de zi si haine de seara cat si ideea de piese care pot fi purtate exclusiv vara sau iarna. Regula de aur este ca nu exista nicio regula, toate piesele pot fi mixate intre ele astfel incat sa te poti bucura de ele intreg anul. Cu taieturi complexe si aplicatii de broderie manuala exclusivista, produsele ei sunt inspirate din frumusetea personalitatii umane!

PROGRAMA CURS

PRIMA SEDINTA – GRATUIT – OFERITA DE DALLESGO
PENTRU CUNOASTEREA CURSANTILOR (INTENTII, APTITUDINI, ANTECEDENTE IN DOMENIU)
SI PENTRU PREZENTAREA MASINILOR, UTILAJELOR, INSTRUMENTELOR DE LUCRU SI ALEGEREA METODEI DE LUCRU PRACTIC SI A TEMELOR PENTRU ACASA, ETC.
SAPTAMANA 1
In aceasta saptamana vom obtine abilitati practice de executie , aplicare si orientare in toata gama de vestimentatie a cusaturilor manuale si mecanice, implementandu-le de la inceput direct in fragmente de produs sau in detalii separate care se pot folosi in orice creatie.

A
CUSATURI MANUALE SI MECANICE – PARTEA 1 (cusaturi de imbinare, fixare, montare, aplicare, finisare, ornamentale , etc)
Cunoastere, reprezentare pe schita in sectiuni, si aplicabilitate in produs.
PRACTICA -Se vor confectiona detalii ale produselor vestimetare pentru exersarea cusaturilor mai sus mentionate. Totodata ne vom familiariza rapid cu parti din produsele pe care urmeaza sa le proiectam. De exemplu: executia clapei, fixarea canturilor unui cordon de fusta, confectionarea gaicilor, buzunarelor applicate, cheite, butoniere, etc.

B
NOTIUNI DE CITIRE SI INTERPRETARE A UNEI SCHITE URMARIND ACESTE DETALII CU CUSATURI
CUSATURI MANUALE SI MECANICE – PARTEA 2

PRACTICA (se continua cu punerea in practica a cusaturilor manuale si mecanice folosind implementarea lor in detalii de produs astfel ca atunci cand ajungem la proiectarea produselor respective sa avem deja experienta detaliilor si finisajelor necesare. De exemplu : coaserea tivurilor manual si mecanic, asamblarea unor parti de produs prin cusatura franceza, surfilarea manuala si mecanica, cusaturi ornamentale si de fixare a marginilor de buzunare, a tivurilor, etc.)

SAPTAMANA 2
Vom invata tot ce trebuie sa stim despre tesaturile si auxiliarele folosite: cum sa le alegem in functie de modelul si destinatia produsului pe care il dorim, cum sa le prelucram in functie de compozitie, cum sa le croim in functie de sens, de imprimeu , cum sa le finisam, etc.
Vom lua masurile pe corp si vom afla despre proportii si conformatii precum si despre simboluri folosite in etichetare si schite tehnice.

A
FIBRE, FIRE , TESATURI SI AUXILIARE – folosite la confectionarea unui produs. De unde provin, ce au in compozitie , cum se fabrica cele mai importante tipuri de tesaturi cu care vom lucra frecvent si combinatiile dintre ele.
Naturale: bumbac, in, lana, matase, canepa.
Artificiale: Acetate, Rayon, Spandex, Acrylic, Polyester, Nylon, etc.
VOM AVEA UN IMPORTATOR DE TESATURI DIN ITALIA.
INVITAT SPECIAL PENTRU EXEMPLIFICARE CU MOSTRE DE TESATURA DIN TOATE TIPURILE.

REGULI SPECIALE DE CROIRE SI TRATARE TERMICA a tesaturilor in functie de compozitie, model, destinatie, imprimeu sau desen al tesaturii.

B
SIMBOLURI FOLOSITE IN CONFECTIONARE, ETICHETAREA PRODUSELOR SAU IN SCHITA TEHNICA
Etichetare (intretinere, compozitie, brand)
Prelucrare (simboluri folosite in schite tehnice pentru indicarea informatiilor si detaliilor care nu se vad in desen cum ar fi tipurile de cusaturi, asamblari de detalii, sectiuni in produs, indicatii asupra cusaturilor cu masini speciale, etc).
-DIMENSIUNILE DE BAZA ALE CORPULUI, PROPORTIILE STANDARD.
-CUM SE IAU MASURILE PENTRU EXECUTAREA UNUI TIPAR
-DESPRE CONFORMATIA CORPULUI

SAPTAMANA 3
Ne vom familiariza cu mai multe notiuni specifice si importante de tehnica precum si intocmirea tabelului de dimensiuni si citirea schitei de la client.

A
DENUMIRI SI PROCEDEE SPECIFICE IN CROITORIE SI PROIECTARE
-Procedee de lucru (intindere, sustinere, fixare, curbare pe o forma, etc)
-Piese de tipar si parti din produs (betelie, slit, etc)
-Forme specifice ale tiparelor (amansura, forma soldului, forma taliei etc)
-Ce este “Lejeritatea” unui produs
-Ce este “Echilibrul” produsului
-Notatiile pe piesele de tipar (continut de informatii minim obligatoriu)

STABILIREA UNOR DIMENSIUNI PRIN CALCUL
In procesul de proiectare s-a stabilit ca putem apela si la cote determinate prin calcul, fara a le masura pe corp , mai ales la proiectarea unor prototipuri sau mostre pentru colectii si mai ales pentru folosire industriala in productia de serie.

B
NOTIUNI DE CITIRE SI INTERPRETARE A UNEI SCHITE
Deosebim mai multe feluri de a exprima creatia vestimentara prin desen. Vom invata prin exemple sa deosebim metodele de exprimare ale unui stilist de cele ale unui designer.
Vom face studiu pe toate tipurile de schite pe care le putem intalni in activitatea noastra de proiectanti, executanti si chiar designeri.
DESENAREA UNEI SCHITE DE LUCRU

SAPTAMANA 4
Fluxul de la model la produs finit.

A
ETAPELE REALIZARII UNUI PRODUS
Alegere model si destinatie, alegerea tesaturii, schita tehnica, luarea masurilor sau stabilirea prin calcul , tabelul de dimensiuni, proiectarea tiparului, etc.
CATEGORII DE PRODUSE IMPARTITE PE DESTINATII CERUTE FRECVENT DE CLIENTI PRECUM SI SURSELE DE APROVIZIONARE CU MATERIALE SI AUXILIARE

B
TABELUL DE DIMENSIUNI
Este neaparat necesar, inainte de inceperea proiectarii, indiferent cat de complex sau simplu il intocmim. Trebuie sa contina un minim de informatii fara de care mai bine nu ne apucam de lucru.
DESPRE MESERIA DE PROIECTANT DE TIPARE IN ROMANIA SI IN LUME

SAPTAMANA 5
Executia fustei si a tuturor operatiilor conexe pana la finalizarea produsului.

A
PROIECTAREA TIPARULUI DE FUSTA DREAPTA CAPTUSITA (Inainte trecem prin etapele realizarii unui produs pentru a avea informatii suficiente.)
PREGATIREA PENTRU CROIT (Verificarea rezervelor de coasere, a semnelor de montare, a semnelor de pense sau de montare, verificarea contractiei tesaturii la calcat si cusut etc.)
PREGATIREA SABLOANELOR PENTRU SEMNAT SI CALCAT BETELIA , SEMNAT POZITIE PENSE, BUZUNARE , ETC.
CROIREA FUSTEI
TEHNICI DE COASERE A FUSTEI (Inchidere pense, termocolarea beteliei, slitului, surfilarea, asamblarea pieselor, calcatul interfazic, scazutul penselor, aplicarea fermoarului, verificarea interfazica a dimensiunilor, etc.
COASEREA CAPTUSELII
CONFECTIONAREA UNUI BUZUNAR CU REFILETI (separat sau incorporat in acest model de fusta)
APLICAREA FERMOARULUI NORMAL (util in acest produs)

B
TEHNICI DE FINISARE SI CALCARE FINALA A FUSTEI
FIXAREA CAPTUSELII
FIXAREA TIVULUI CU CUSATURA MANUALA TIP STAFIR
PROBA SI VERIFICAREA FINALA A DIMENSIUNILOR, executarea cusaturilor ornamentale, daca este cazul.
EXECUTAREA BUTONIEREI MANUAL SAU CU MASINA

SAPTAMANA 6
Alterari ale tiparului de fusta, transformarea sa in mai multe modele.

A
MODIFICARI (ALTERARI) ALE TIPARULUI DE FUSTA DREAPTA
– Tehnici de lungire si scurtare
– Tehnici de largire si stramtare
– Coborarea sau urcarea taliei
– Modificarea formei tivului, evazarea sau conicizarea fustei
– Modificarea pozitiei penselor sau adaugarea de pense
– Adaugarea de falduri

B
TRANSFORMAREA MODELULUI DE BAZA IN MAI MULTE MODELE DIFERITE TOTAL
– Fusta dreapta cu clini si slituri laterale
– Fusta pe bie cu clini
– Fusta pe bie
– Fusta clos ampla
– Fusta cu corseleta interioara (fara betelie)
– Fusta cu cordon anform si cu talie joasa
ALEGEREA UNUI MODEL DE FUSTA MAI COMPLEX , CU BUZUNARE IN FATA SI SPATE SI CORDON ROTUND, TIV CU COLT SI EXECUTAREA TIPARULUI DIN TESATURA TIP JEANS

SAPTAMANA 7
A
SESIUNE DE FITTING (PROBA) CU MODELUL DE FUSTA COMPLEX
CORECTAREA PROBLEMELOR
ANALIZAREA PROCESULUI DE LUCRU DE LA PROIECTARE LA FITTING SI MODIFICARI FINALE

B
PROIECTAREA TIPARULUI DE PANTALON CU TALIE INALTA
Model, schita, dimensiuni, parti componente, detalii.

SAPTAMANA 8
A
CROIREA PANTALONULUI (DUPA PREGATIREA TESATURII)
SURFILAREA
COASEREA PARTILOR COMPONENTE
COASEREA FERMOARULUI ASCUNS (DACA ESTE CAZUL)
COASEREA BUZUNARELOR
CALCAREA CU DUNGA
TIV CU MANSETA SAU SIMPLU
CALCAT FINAL

B
ALTERARI ALE TIPARULUI DE PANTALON
– Tehnici de lungire si scurtare
– Tehnici de largire si stramtare
– Coborarea sau urcarea taliei
– Modificarea formei tivului, evazarea sau conicizarea
– Modificarea pozitiei penselor sau adaugarea de pense
– Adaugarea de falduri
– Modificarea formei cordonului si a latimii.

SAPTAMANA 9
A
TRANSFORMAREA MODELULUI DE BAZA IN ORICE ALT MODEL
– Pantalon fara cusaturi
– Fusta pantalon
– Pantalon foarte mulat
– Pantalon cu turul lasat
– Cu genunchi
SESIUNE DE DISCUTII PE PRODUSELE DEJA FACUTE
PROBLEME INTAMPINATE

B
PREGATIREA DATELOR NECESARE PROIECTARII TIPARULUI DE BUSTIERA SAU CORSET SAU ROCHIE FARA MANECI
EXECUTIA TIPARULUI DE ROCHIE

SAPTAMANA 10
A
TEHNICI DE CROIRE, COASERE SI FINISARE A ROCHIEI
TEHNICI DE FINISARE – IMBRACAREA REZERVELOR CU BANDA BIE
TIVUL DE BATISTA
FINALIZAREA PRODUSULUI

B
ALTE OPERATII DE FINISARE – CUSATURA FRANCEZA
ALTERARI ALE TIPARULUI DE ROCHIE
– Tehnici de lungire si scurtare
– Tehnici de largire si micsorare
– Tehnici de evazare

SAPTAMANA 11
A
TRANSFORMARI ALE TIPARULUI DE BAZA AL ROCHIEI IN ALTE MODELE DIFERITE
-Transformarea corsetului cu fusta in rochie formata din clini
-Transformarea corsetului cu clini in corset cu pense
-Transformarea in corset-salopeta

B
CONTINUARE TRANSFORMARI ROCHIE
PREGATIREA UNUI ALT MODEL DE ROCHIE LA ALEGERE SAU COMUN TUTUROR

SAPTAMANA 12
A
RECAPITULARE, APROFUNDARE
VERIFICARE NIVEL DE INSUSIRE A TEORIEI SI PRACTICII SI INBUNATATIREA CUNOSTINTELOR ACOLO UNDE ESTE NEVOIE

B
TERMINAREA PRODUSELOR IN LUCRU
SESIUNE DE FITTING , VERIFICARE FINISAJE, CALCARE FINALA A PRODUSELOR

SAPTAMANA 13
A
STABILIREA MODELULUI SI DATELOR TEHNICE PENTRU BLUZA
PROIECTAREA TIPARULUI DE BLUZA CU MANECA

B
CROIRE SI EXECUTIE DETALII BLUZA
EXECUTIE FENTA , MANSETA, GULER

SAPTAMANA 14
A
EXECUTIE BLUZA (incheiere produs si finisaje)

B
SESIUNE DE FITTING (PROBA) A BLUZEI
VERIFICAREA DIMENSIUNILOR INITIALE CU CELE FINALE
CONCLUZII

SAPTAMANA 15
A
ALTERARI ALE TIPARULUI DE BLUZA

B
TRANSFORMARI IN ALTE MODELE DE BLUZE

SAPTAMANA 16
A
EXECUTIA TIPARULUI DE FUSTA COMPLEXA DUPA UN MODEL IMPUS

B
EXECUTAREA PRACTICA A MODELULUI DE FUSTA NOU ALES CU TOATE DETALIILE INVATATE DEJA
BUZUNAR OBLIC IN FATA
SLIT NORMAL CU FERMOAR
BETELIE ROTUNDA
BUZUNARE CU REFILETI LA SPATE
TIV LAT CU COLT (CUSUT IN UNGHI DE 45‘)
TIGHELE ORNAMENTALE CUSUTE LA MASINA SAU MANUAL

SAPTAMANA 17
A
CUM SE FORMEAZA PRETUL UNUI PRODUS FINAL SAU AL UNUI SERVICIU DE PROIECTARE
INFORMARE DESPRE SISTEMELE DE PROIECTARE ASISTATE DE CALCULATOR

B
PRACTICA – Exersare detalii de produs la care mai avem nevoie de practica
REZOLVARI ALE UNOR PROBLEME APARUTE PE PARCURS

SAPTAMANA 18
A
METODE DE A DETERMINA PROPORTIILE PRODUSELOR SI DETALIILOR VAZUTE IN FOTOGRAFII SAU IN SCHITE DE STIL SAU TEHNICE SI IMPLEMENTAREA LOR IN TIPAR

B
INTERPRETAREA UNEI POZE SI TRANSPUNEREA IN SCHITA TEHNICA SI IN TABEL DE DIMENSIUNI
VIZITA LA MAGAZINUL BRANDULUI INNOCENS.RO

SEDINTA PRACTICA
-Discutie cu proprietarul marcii despre cum a inceput si cum lucreaza in prezent
-Discutiile privind proportiile pe produsele din magazin
(FILMARE)

SAPTAMANA 19
A
EXAMEN – Realizarea unui tipar dupa dimensiuni date si folosind o baza de tipar deja existenta (fusta, pantalon sau rochie).

B
EXAMEN – CONTINUARE TIPAR

SAPTAMANA 20
A
EXAMEN – Executia practica a produsului proiectat

B
EXAMEN – Executia practica a produsului proiectat-continuare