0769 041 711
info@dallesgo.ro

CURSUL DE NUTRITIE

Programa

Curs 1: Sanatatea se invata. Alimentatia pas cu pas catre sanatate
– definirea conceptului de nutritie medicala si a celui de nutritionist
– introducere in lumea alimentelor – piramida alimentara raportata la stilul de viata individual (de la alimentatia raw-vegana la profilul carnivor)
– macronutrienti (proteine, glucide, lipide, fibre, apa) – definirea categoriilor si rolul acestora in organismul uman
– hidratarea – efectele benefice ale aportului corect de apa si riscurile deshidratarii
– alimentul – intre medicament si otrava

Curs 2: Nutritia medicala
Programe de nutritie personalizate versus solutii usor de accesat. Diete vedeta: Rina, Dukan, Atkins, regim disociat, ketogenica, raw-vegan etc.
– definirea conceptului de nutritie medicala
– relatia cu alimentele – definirea programului de nutritie personalizat
– beneficiile si efectele secundare ale dietelor neadaptate starii de sanatate, istoricului medical, preferintelor alimentare
– analiza dietelor la moda – beneficii si efecte secundare (Rina, Dukan, Atkins, regim disociat, dieta ketogenica, curentul raw vegan etc.)

Curs 3: Detoxifiere – intre mit si necesitate
– definirea conceptului de detoxifiere
– identificarea alimentelor cu rol terapeutic in procesul de detoxifiere la nivel celular
– elaborarea programelor de detoxifiere personalizata, raportate la simptomatologie, respectiv afectiuni individuale
– factori de risc in sanatatea organismului uman declansati de programele de detoxifiere nepersonalizate
– rolul etapelor de tranzitie inainte si dupa etapa propriu-zisa de purificare

Curs 4: Conceperea unui copil depinde de tine
Stii sa te hranesti corect? Alimentatia in perioada de preconcepere si sarcina.
– rolul alimentatiei in fertilitatea/ infertilitatea viitorilor parinti
– definirea comportamentului alimentar specific perioadei de preconcepere a unui copil
– sarcina definita ca o perioada de rasfat culinar sau o responsabilitate fata de sanatatea copiilor
– poftele existente in perioada sarcinii – intre mit si realitate

Curs 5: Vitamine si minerale in farfurie
Alimentele cu rol terapeutic in functie de simptomatologie, afectiuni individuale.
– definirea categoriilor de micronutrienti – vitamine si minerale
– rolul micronutrientilor in organismul uman
– carente/ excese de vitamine si minerale – simptomatologie si identificare solutii
– alimentele cu rol terapeutic

Curs 6: Diferentierea nevoilor si a dorintelor organismului
Intocmirea listei de cumparaturi si a jurnalului alimentar.
– definirea conceptului de alimentatie constienta
– nevoia corpului sau alimentele cu rol de recompensa
– cand, cum, unde si ce mancam – impactul alimentelor asupra organismului
– tabieturile de familie si reguli de protocol la masa
– intocmirea listei de cumparaturi
– citirea si interpretarea etichetelor produselor alimentare
– studiu comparativ produse ecologice/ conventionale
– intocmirea jurnalului alimentar zilnic si interpretarea acestuia

Curs 7: Get in shape in 60 days
Psihologia slabitului. Foamea emotionala. Efectul yo – yo. Tulburari de alimentatie. Infometarea.
– dezvoltarea planului de sanatate individual
– definirea profilului alimentar raportat de stilul de viata al fiecarui participant
– reguli de asociere corecta a alimentelor
– foamea emotionala – gestionare si prezentare solutii
– tulburari de alimentatie ( bulimie, anorexie)
– efectele infometarii si ale curelor restrictive, nepersonalizate asupra sanatatii organismului uman
– definirea efectului yo-yo si identificarea solutiilor personalizate

Curs 8: Intolerante si alergii alimentare
– definirea intolerantei alimentare
– definirea alergiilor alimentare
– metode de diagnostic – simptome, analize medicale, teste cutanate
– identificarea solutiilor raportat la nevoile individuale
– elaborarea programelor de nutritie personalizata

Curs 9 si 10: Live cooking. Testam si degustam
– lectii de gatit – pregatirea meniului zilnic
– propuneri de mic dejun
– gustari delicioase si hranitoare
– supe cu ierburi aromate
– fel principal – calatorii in lumea gusturilor, texturilor, culorilor, traditiilor
– salate viu colorate
– smoothie-uri
– sucuri de fructe si legume
– reguli de asociere a alimentelor
– definirea portiilor corecte si frecventa principalelor categorii de alimente in meniul zilnic
– identificarea factorilor de risc in comportamentul alimentar individual

Curs 11: Elaborarea programelor de nutritie personalizata
– reguli de intocmire a programelor de nutritie personalizata, pe categorii de varsta si afectiuni
– principii de baza in alimentatia sportivului
– definirea comportamentului alimentar ca stil de viata

Curs 12: Prezentarea proiectului
– sustinerea proiectului
– prezentare studiu de caz
– demonstratie live cooking – pregatirea retetei proprii de catre fiecare participant