0769 041 711
info@dallesgo.ro

COOKING AVANSATI

CURS ACREDITAT

Gata cu gatitul in joaca! Trecem la stiinta in bucatarie si aprofundam tehnici de filetare a carnii, curatare si preparare a fructelor de mare, combinarea optima a aromelor lumii. Abordam preparate culinare delicate, dar complexe, cum sunt Sushi, Foie Gras, Beef & Ale pie, Tagine sau somon. Exploram culturile lumii prin prisma a ceea ce pun oamenii pe masa si incercam sa intelegem in ce fel miscarile sociale, saracia si razboaiele si-au pus amprenta in ceea ce mananca oamenii in intreaga lume.

Cursurile se adreseaza celor cu adevarat pasionati de fine dining, celor pentru care gătitul e o modalitate excelentă de a darui celor din jur, celor care doresc sa exploreze bucatele lumii la ele acasa. Vom strabate cu ajutorul papilelor gustative lumea in lung si lat: mergem in Japonia, in Statele Unite ale Americii, pe tarmurile britanice, in temuta si savuroasa bucatarie franceza, dar si ceva mai aproape, in Germania, Belgia si la vecinii nostri din Balcani.

Un modul are 12 saptamani si costa 3.800 lei, achitabili in 2 rate*
Cursurile se tin in timpul saptamanii, după ora 18:30.
*Pentru plata integrala beneficiati de o reducere de 10%.
Curs acreditat de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei
Studentii beneficiaza de reducere.

PROFESOR COOKING

LIVIU CHIORPEC

marius-tudosiei

Liviu Chiorpec e exemplul perfect pentru cei care viseaza sa isi schimbe radical viata cu ajutorul gatitului sau care pur si simplu vor sa invete sa aseze in farfurie o mancare gustoasa pentru familie si prieteni. De ce spunem asta? Pentru ca s-a lasat de munca in corporatie dupa varsta de 40 de ani si s-a apucat de facut mancare. A inceput sa gateasca la el acasa, pentru prieteni si curand, activitatea asta a ajuns sa ii aduca, pe langa multa relaxare, si ceva castiguri materiale. Acasa la el e La Chiorpec, locul unde testeaza teorii de fizica si chimie alimentara, unde ¨imblanzeste¨ roboti de bucatarie si, la nevoie, improvizeaza unii noi, unde toaca, amesteca, prajeste si, in final, pune pe masa ceva delicios.

Ii place sa isi spuna bucatar, nu chef si isi datoreaza toata priceperea studiului autodidact, biblioteca sa cuprinzand o buna selectie de carti de bucate si biografii de chef-i cunoscuti.

Liviu crede ca, noua, romanilor, inca ne lipseste educatia culinara si intelegerea a ceea ce mancam. Poate de aceea nici nu avem inca in Romania restaurante cu stele Michelin. Mancarea pentru el este o experienta. Mancarea nu trebuie sa fie scumpa sau ieftina, trebuie sa fie buna. Si mai crede ca, cu acelasi efort si cu aceleasi ingrediente, poti face o mancare memorabila sau una detestabila. Iata de ce, apreciaza un client care intelege intentia din farfurie si decodifica tehnica din spatele unui fel de mancare, chiar daca nu ii apreciaza in totalitate gustul.

Gateste in continuare pentru prieteni, dar il poti gasi si la cele mai hot petreceri din Capitala, cu manecile suflecate, aplecat asupra unei halci sfarainde de carne. Daca vrei sa inveti mai multe de la el, il gasesti la cursurile de Cooking de la DallesGO.

Programa

Fiecare curs reprezinta o calatorie intr-una din bucatariile lumii, de la cea argentiniana, la cea indiana sau cea chineza. Asta inseamna 12 bucatarii diferite in doar trei luni de zile! La fiecare intalnire veti gati trei-patru preparate complexe, veti testa ingredient si mirodenii noi si veti afla particularitatile culturii respective din perspectiva gastronomica.

Japonia:
– Tempura
– Sushi & Sashimi
O seara mai tehnica decat multe altele, in care unghiul de taiere pe care il folosesti in fata bucatii de peste e mai important decat oricand si in care temperatura la care aduci baia de ulei inainte sa arunci inauntru crevetii se dovedeste vitala.

Franta:
– Le Grand Foie Gras
– Creppes Suzette
Multi spun ca e usor sa lucrezi cu foie gras si ca oricum l-ai face, iese excelent. Dincolo de cele 10 cai prin care sa ruinezi un bloc de foie gras, vom explora vreo cateva prin care poti sa-l faci perfect. Inclusiv prin alaturarea cu niste reductii fabuloase.
Despre clatite stim ca stim totul. Sau asa credem. Reteta pe care o vom analiza si dezbate este una care seamana cu mersul pe sarma: o poti tranti usor, insa daca iti iese… Daca iti iese cum trebuie o poti considera o victorie relevanta.

Statele Unite ale Americii:
– New York Cheesecake
– Smoked Pork Ribs
Trei sferturi dintre europeni nu considera bucataria Statelor Unite ca fiind o bucatarie. Ce poti afla in cativa ani de documentare este a acolo s-au dezvoltat – plecand de la retete si solutii de pe batranul continent – adevarate bijuterii culinare. Au dus grill-ul in zone greu de imaginat manati de un soi de ambitie aproape suicidala. Dar asa sunt facuti ei: trag tare si persevereaza pana in panzele albe. Iar rezultatele… trebuie luate in calcul! Si aprofundate.

Belgia:
– Midii & double baked potatoes
– Waterzooi
Au gasit ei cateva lucruri pe care sa si le „declare” ale lor!  Cred ca nu exista turist care sa nu-si doreasca sa guste macar o data celebrii cartofi prajiti cand ajung in Belgia. Ar fi si pacat, oricat de anti-junkfood ai fi. E o experienta care te poate ajuta in multe alte preparate de bucatarie. Cartofii aia reprezinta un stil de viata, nu doar un cartof prajit.

UK, Ireland & North Ireland:
– Beef & Ale pie
– Clam Chowder
Statistic privind lucrurile, cred ca exista sute de retete de beef&ale pie. Fiecare zona, fiecare catun, fiecare pub care se afla in posesia unei retete de bere (unica, fireste!) isi face si propria reteta de placinta. Pentru ca varietatea gusturilor de ale determina rezultate diferite in gustul placintei. Principiile raman cam aceleasi, insa, iar secretele unei carcase reusite sunt uneori greu de aflat.
Clam chowderul este un soi de mancare nationala si te ajuta sa intelegi o natie.

Orientul Mijlociu:
– Babaganoush
– Ras Asfour de vita
Influentele Orientului in bucataria romaneasca sunt intense si uneori usor de recunoscut. Radacinile sunt fabulos de explorat. Cele doua retete pe care le analizam in seara orientala sunt dintre cele pentru care oamenii din zona aceea a lumii ar fi in stare sa porneasca razboaie.

Balcani:
– Tarator
– Pleskavitza
Sunt la doi pasi de noi, insa parca refuzam sa ii intelegem de-adevaratelea. Seara balcanica va fi aromata, cu siguranta. Si gustoasa. Si plina de istorii. Vom lucra, ca de obicei, totul de la zero ca sa intelegem mai bine de unde nevoia de atatea arome.

Germania:
– Ciolan nemtesc in bere alba nefiltrata
– Strudel de mere
Ai zice ca un ciolan la cuptor e treaba simpla. Asa pare. Acum cativa ani am fost socat de experienta unor oameni care au testat peste 30 de retete si tehnici pana sa realizeze un ciolan perfect. Cu cantitatea ideala de arome. Cu crocantenia perfecta a crustei. Asa am ajuns pasionat de o parte a porcului pe care, altfel, o desconsideram profund.
Desertul o sa fie unul in care vom testa mai multe soiuri de mere pana sa ajungem la cel potrivit unui strudel cinstit.

Maroc:
– Tagine
– Harira – supa. Adevarata supa marocana.
Inima bucatariei marocane sta sub tuguiul tajinului facut in tihna si la foc mic. Se spune ca in Maroc sunt tot atatea retete de ras el hanout cate familii sunt. Si tot atatea arome. Ca orice bucatarie saraca a lumii, cea marocana se distinge prin creativitatea gusturilor. Harira e un fel de supa nationala, aromata si usor pincanta, care concentreaza spiritul unei bucatarii bazata pe foc deschis.

Tarile Nordice:
– Introducere in somonul avansat.
– Galuste de cartofi umplute cu ceapa si bacon (Kroppkakor)
In nord, pestele e important. Vital. Pentru ca acolo resursele sunt limitate. Iar somonul a ajuns sa strabata toate continentele preparat in acel mod unic. Vad ei lucrurile diferit si ne ajuta si pe noi sa ne bucuram de experienta asta care pare sa vina din alta lume.

Peste & fructe de mare:
– Tehnici de curatare & gatit
– Tips & tricks
Asta va fi o seara total diferita, care aprofundeaza tehnicile de lucru cu pestele si tehnicile de gatire pentru fructele de mare. Un domeniu care pare sa aiba posibilitati infinite… dar abia dupa ce iti securizezi elementele de baza. Ca sa ai de unde porni intr-o calatorie fara sfarsit.

Examen final